Stefaan, Caroline, Marie en Julie
In het kort
- zonne-energie
- landbouwbedrijf waar lokaal en duurzaam hand in hand gaat
- stroom voor 54 huishoudens
Stefaan en Caroline verrassen door verschillende landbouwstielen te combineren. In de buurt van het West-Vlaamse Ieper baten ze zowel een varkensboerderij als blauwe bessenteelt uit. “We dagen onszelf graag uit.” Ze houden vast aan dezelfde waarden voor beide takken van het bedrijf. “Smaakvol, lokaal en duurzaam, dat vinden we belangrijk.”
Smaakvol
Stefaan was als consultant werkzaam in de landbouwsector, totdat hij besloot om – samen met zijn echtgenote Caroline –zelf iets op te starten. “Ik eet al graag eens een stukje vlees en het Duroc-varken heeft een speciale en bijzonder lekkere smaak. Ik besloot om een Duroc-varkensbedrijf uit de grond te stampen, terwijl mijn vrouw enkele jaren geleden haar ding vond in de bessenteelt”, vertelt Stefaan. “Iedereen kent aardbeien in deze streek, maar blauwe bessen zijn minder gekend”, vult Caroline aan. “En dat terwijl bessen eigenlijk het nieuwe superfood zijn. Ze zijn rijk aan mineralen en vitaminen en bevatten ook veel antioxidanten. Maar bovenal is zo’n blauw besje een smaakbom.”
Lokaal
De bessen worden verkocht onder de naam Maju Berry, vernoemd naar de twee dochters van Stefaan en Caroline: Marie en Julie. De naam schittert op de fruitautomaat in Westrozebeke. “Een automaat plaatsen vonden we belangrijk. In de eerste plaats willen we vermijden dat mensen uit de buurt nog geïmporteerde bessen en frambozen in de supermarkt kopen”, zegt Caroline. Ook in de varkenskwekerij van Stefaan is ‘lokaal’ al wat de klok slaat. “Onze Duroc-varkens worden uitsluitend gevoed met nevenproducten van de lokale voedingsindustrie”, aldus Stefaan.
Duurzaam
Nevenproducten, dat zijn reststromen van verschillende voedingssectoren. Denk aan wortel-en aardappelschillen van de groente- en aardappelindustrie of biergist van bierbrouwerijen en kaaswei afkomstig van zuivelfabrieken. “Onze Duroc-varkens krijgen een zeer gevarieerd dieet”, lacht Stefaan. “En op deze manier moet er geen veevoer worden geteeld en blijft ook het transport beperkt.”
Daarnaast hebben Stefaan en Caroline geïnvesteerd in verschillende zonnepaneleninstallaties op drie stallen. “We wilden zelfvoorzienend zijn qua energie. En je creëert ook een extra bron van inkomsten en verspreid de risico’s”, vertelt Stefaan. Tegelijkertijd vindt Stefaan het belangrijk om geen oogkleppen op te hebben. “Ik weet nu meer over duurzame energie en leer ook dat aspect van de landbouw kennen.” Dat groene gedachtegoed deelt hij met Bolt, via wie hij zijn overschot aan zonne-energie verkoopt. “Bolt is ook, net zoals wij, bezig met het lokaal aanbieden van een eerlijk product”, besluit Stefaan.
Toekomstplannen
De zonnepanelen en blauwe bessenautomaat zijn slechts enkele verwezenlijkingen die op de bucketlist van Stefaan en Caroline staan. Terwijl Stefaan droomt van een windmolen in zijn achtertuin, maakt Caroline plannen om een bijenhotel te plaatsen. “We kijken uit naar wat de toekomst brengt!”
Koop je energie bij Stefaan, Caroline, Marie en Julie! Bereken jouw prijs en kies voor deze opwekker.