Stefaan, Caroline, Marie en Julie
Zonne-energiePoelkapelle

Stefaan, Caroline, Marie en Julie

In het kort

  • zonne-energie
  • landbouwbedrijf dat zich richt op de korte keten
  • stroom voor 111 huishoudens

Stefaan en Caroline verrassen door verschillende landbouwstielen te combineren. In de buurt van het West-Vlaamse Ieper baten ze zowel een varkensboerderij als bessenteelt uit. “We dagen onszelf graag uit.” Ze houden vast aan dezelfde waarden voor beide takken van het bedrijf. “Smaakvol, lokaal en duurzaam, dat vinden we belangrijk.”

Smaakvol

Stefaan was als consultant werkzaam in de landbouwsector, totdat hij besloot om – samen met zijn echtgenote Caroline – zelf iets op te starten. “Ik eet al graag eens een stukje vlees en het Duroc-varken heeft een speciale en bijzonder lekkere smaak. Ik besloot om een Duroc-varkensbedrijf uit de grond te stampen, terwijl mijn vrouw enkele jaren geleden haar ding vond in de bessenteelt”, vertelt Stefaan. “Iedereen kent aardbeien in deze streek, maar blauwe bessen zijn minder gekend”, vult Caroline aan. “Ze zijn thans rijk aan mineralen en vitaminen en bevatten ook veel antioxidanten. Maar bovenal is zo’n blauw besje een smaakbom.” Niet zo lang geleden werden ook braambessen, rode bessen en jeneverbessen toegevoegd aan het MaJu Berry-gamma.

Lokaal

MaJu Berry is vernoemd naar de twee dochters van Stefaan en Caroline: Marie en Julie. De naam schittert onder meer op de fruitautomaat in de buurt van Poelkapelle. “Een automaat plaatsen vonden we belangrijk. Enkele keren per jaar organiseren we er verkoopdagen”, vertelt Caroline. “Marie en Julie, die intussen elf en dertien jaar oud zijn, delen dan proevertjes uit. Ze onderhouden ook de Facebookpagina, het zijn echte PR ladies”, knipoogt Caroline.

Caroline wil vermijden dat mensen uit de buurt geïmporteerde bessen en frambozen in de supermarkt kopen. Ook in de varkenskwekerij van Stefaan is ‘lokaal’ al wat de klok slaat. “Onze Duroc-varkens worden uitsluitend gevoed met nevenproducten van de lokale voedingsindustrie”, aldus Stefaan.

Duurzaam

Nevenproducten, dat zijn reststromen van verschillende voedingssectoren. "Onze varkens hebben een gevarieerd dieet. Aardappelen, puree, kaas,... vroeger hadden we zelfs een deal met lokale bakkers waarbij we oude boterkoeken en croissants overnamen. Maar die bleken helaas wat te vatbaar voor schimmel", lacht Stefaan. Ook de ‘tweede keuze’-bessen van MaJu Berry krijgen een tweede leven. “In dit huishouden gooien we niets weg. Bessen die te klein zijn of een deukje hebben, worden verwerkt tot verse sapjes. Zonder toegevoegde suikers uiteraard”, aldus Caroline.

Meer dan 2.200 zonnepanelen

Daarnaast hebben Stefaan en Caroline geïnvesteerd in zonnepaneleninstallaties op al hun daken, goed voor een indrukwekkend aantal panelen. De recente aankoop van een thuisbatterij maakt het extra interessant. “We willen zelfvoorzienend zijn qua energie. Je creëert ook een extra bron van inkomsten en verspreid de risico’s”, vertelt Stefaan. Tegelijkertijd vindt Stefaan het belangrijk om geen oogkleppen op te hebben. “Ik weet nu meer over duurzame energie en leer nog elke dag bij.” Dat groene gedachtegoed deelt hij met Bolt, via wie hij zijn overschot aan zonne-energie verkoopt. “Bolt is ook, net zoals wij, bezig met het lokaal aanbieden van een eerlijk product”, besluit Stefaan.

Toekomstplannen

De zonnepanelen, batterij en verkoopdagen zijn slechts enkele verwezenlijkingen die op de bucketlist van Stefaan en Caroline staan. Deze zomer organiseren ze voor het eerst plukdagen. Buurtbewoners kunnen dan zelf op het veld bessen plukken. “Mensen zijn nieuwsgierig naar wat we doen, maar kennen het niet. Daarin willen we verandering brengen.”

Bij jou in de buurt