Familie De Ville
Zonne-energieGeraardsbergen

Familie De Ville

In het kort

  • zonne-energie
  • een boerderij in Oost-Vlaanderen
  • stroom voor 13 huishoudens

In Geraardsbergen staat de 33-jarige Karl De Ville aan het roer van melkveebedrijf en akkerbouw De Ville, opgericht door papa Freddy. Voorlopig wordt de melk nog verkocht aan gigant Milcobel, maar daar wil Karl verandering in brengen. “Ik wil terug lokaal gaan.”

Holsteinkoeien

Onder het grote publiek zijn Holsteinkoeien gekend voor hun heerlijke melk. “Melk is een interessant product. Als je toekomstgericht denkt, besef je dat melk altijd zal blijven bestaan. Het geeft ons zekerheid.” Of zoontjes Ferre en Ryan papa Karl zullen opvolgen, is nog niet duidelijk. “Maar ze zijn wel gek van de koeien. Hun favoriete koe is ‘Stoute Beest’, omdat die niet verlegen is en altijd komt piepen”, lacht Karl.

Mattentaarten

Karl heeft de ambitie om zijn melk terug aan lokale handelaars te verkopen. “Landbouwers krijgen tegenwoordig niet de prijs die ze verdienen. We zijn te afhankelijk van de marktprijs, terwijl ik geloof dat een persoonlijkere aanpak net een meerwaarde kan zijn voor ons product. Gelukkig zitten we goed in Geraardsbergen met de mattentaarten als erkend streekproduct”, zegt Karl.

Wat je zelf doet, doe je beter

Karl verbouwt zijn akkers zelf en voorziet ze van maïs, granen en grassen. Die dienen als voeding voor de koeien. “Ik zeg altijd: ‘wat je zelf doet, doe je beter’’, aldus Karl. Soms is hij gefrustreerd over het imago van melkveebedrijven. “Wij krijgen onnodig het label geplakt van ‘vervuilers’, terwijl wij net continu bezig zijn met het bedrijf te verduurzamen. Wist je bijvoorbeeld dat alles wat onze koeien uitstoten van gassen door onze planten wordt omgezet in zuurstof via fotosynthese?”.

Van ons

Als je een kijkje neemt op de Facebookpagina van Karl De Ville, zie je foto’s van de gloednieuwe zonnepaneleninstallatie met 150 zonnepanelen. “Ik vind het leuk dat we op deze manier weer een nieuw aspect ‘van ons’ maken. De keten wordt zo steeds korter”, vertelt Karl. Kiezen voor Bolt was een evidentie. “Ik zag het echt niet zitten om onze groene energie te verkopen aan iemand anders dan Bolt. We delen dezelfde waarden.”

Koop je energie bij de familie De Ville! Bereken jouw prijs en kies voor deze opwekker.

Bij jou in de buurt