Familie Mouton
Zonne-energiePoelkapelle

Familie Mouton

In het kort

  • zonne-energie
  • een boerderij in Poelkapelle
  • stroom voor 20 gezinnen

Hoewel de achternaam anders doet uitschijnen, specialiseren Bénédicte en Bart Mouton zich wel degelijk in het varken. Niet zomaar een varkenshouderij, maar eentje die ook nadenkt over het circulaire proces. Sinds kort komt daar ook de productie van groene energie bij via een indrukwekkende zonnepaneleninstallatie op de daken van M+Pigs. 

Het stok’varkentje’ van M+Pigs is het Duroc d’Olives ras. Volgens de urban legend zou Columbus dit ras van Amerika naar Spanje hebben getransporteerd. Of was het omgekeerd? Naast het kweken van dit lekker stukje vlees, verkoopt de familie Mouton ook jonge biggen aan andere varkenshouders en verbouwen ze akkers. Dit alles volgens het PPP-motto: people – planet – profit. 

Van zaadje tot carbonaadje

Hoe doe je dat, zorg dragen voor de mens, het dier en de planeet? Bart legt uit: “De varkensmest gebruiken we als voedingsbodem voor onze gewassen waarmee we op zijn beurt de varkens voederen. Eventuele resten worden gebracht naar externe biologische verwerkingsinstallaties. Wij brengen ons vlees ook zelf aan de man bij slagers en horecazaken. Op die manier blijven we dicht bij de consument staan.” Van zaadje tot carbonaadje, dat is M+Pigs in een notendop. 

Zonnepaneleninstallatie 

Het installeren van een zonnepaneleninstallatie op de daken van het bedrijf in Lochristi én Poelkapelle was een logische vervolgstap in het circulaire proces. 

Open boek

Andere varkenshouders kunnen bij M+Pigs ook terecht voor genetica. “Transparantie vinden we heel belangrijk. We zijn een open boek, iedereen mag bij ons langskomen en we delen onze expertise graag met derden.” 

Eenzelfde visie

Die transparantie is wat M+Pigs deed kiezen voor Bolt als energieplatform om hun zonne-energie te verspreiden. “Grote bedrijven schotelen je vanalles voor, bij Bolt weet je dat het ook klopt wat er gezegd wordt.”, verklaart Bart. “Dat je als opwekker ook dicht bij de consument staat, was voor ons een voorwaarde.”

Koop je energie rechtsreeks bij de familie Mouton! Bereken jouw prijs en kies voor deze opwekker.

Wil je meer weten over de Familie Mouton? Surf naar de website mpluspigs.be.

Deze opwekker werd aangebracht door onze partner Ensol-Tec.

Bij jou in de buurt