Thierry en Lynn
Zonne-energie

Thierry en Lynn

In het kort

  • zonne-energie
  • zetten zich met Diabetes Liga in voor de belangenbehartiging van diabetespatiënten
  • stroom voor 5 huishoudens

Thierry is IT en operations coordinator bij Diabetes Liga en daar komt heel wat bij kijken. Niet alleen informeert, connecteert en mobiliseert Thierry en zijn collega’s iedereen die met diabetes geconfronteerd wordt, ook is hij verantwoordelijk voor de interne IT en het kantoorgebouw. Dat laatste is een van zijn meest recente projecten. Het gloednieuwe gebouw is voorzien van alle ecologische snufjes, waaronder “een dak tjokvol zonnepanelen”, aldus Thierry. Collega Lynn zorgt voor de nodige communicatie en marketing rond de nieuwbouw. Deskundig gepromote zonne-energie in overvloed, én nu ook beschikbaar via Bolt. 

Dagelijkse kost

Stel je even voor: elke 17 minuten krijgt iemand de levenslange diagnose ‘diabetes’. In België loopt de teller op tot 600.000. Toch krijgt de ziekte weinig aandacht of zijn er misvattingen. Zo zegt men in de volksmond wel eens ‘suikerziekte’, maar dat dekt de lading niet volgens Lynn. Als marketeer binnen Diabetes Liga motiveert ze het grote publiek om niet langer in hokjes te denken. “Het gaat over meer dan enkel je suikerwaarden. Een holistische benadering is belangrijk.” 

Voeding en beweging spelen een cruciale rol in het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Diabetes Liga is een kenniscentrum, maar organiseert ook kookworkshops, infomomenten en sportieve activiteiten. In de uitgeruste demokeuken filmen ze opnames van bepaalde recepten, zodat patiënten thuis kunnen meevolgen. “We zijn nog net geen Jeroen Meus”, grinnikt Lynn. 

BEN? BEN!

Het 25-koppig team van Diabetes Liga is recent verhuisd naar een indrukwekkend pand. IT en operations coordinator Thierry leidde het bouwproject. De nieuwbouw is een open huis, waarbij technologie en ecologie hand in hand gaan. Er zijn hybride vergaderzalen, zit-sta bureaus, een ingenieus waterfiltersysteem (met bruiswater!) en een afgesloten fietsenstalling met laadpunten. “Het gebouw volgt de BEN-principes, een afkorting voor ‘bijna-energieneutraal bouwen”, aldus Thierry. “Dat betekent ook dat we weinig energie gebruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nodig is, halen we uit onze zonnepanelen.”

Zero-waste

Een zonnepaneleninstallatie, dat is niks nieuws voor de Diabetes Liga. Het oude gebouw lag er vol mee, maar de nieuwe zonnepanelen produceren (nog) meer energie. Weggooien, dat staat niet in het ecologische handboek van Thierry. “Een collega was geïnteresseerd in onze oude zonnepanelen, dus die hebben we gedemonteerd en liggen nu op zijn dak. Het is altijd fijn als we iets een tweede leven kunnen geven.”  

Win-win

De overtollige energie van de zonnepanelen op het dak van de nieuwbouw, krijgt ook een tweede leven via Bolt. Thierry leerde het energieplatform kennen door een werkrelatie. “Die persoon hoorde alleen maar goeds over Bolt, en ik kan hem geen ongelijk geven. Ik ben fan van het online portaal, waar ik maandelijks ons energieverbruik opvolg.” Lynn sluit af met een oproep om groene energie bij Diabetes Liga af te nemen. “Helaas zijn we voor een groot deel afhankelijk van giften en fondsen. Koop je jouw groene energie bij ons, dan steun je meteen ook een goed doel!”

Bij jou in de buurt