Tom, Yves en Wouter
Zonne-energie

Tom, Yves en Wouter

In het kort

  • zonne-energie
  • samenwerking tussen boeren en burgers
  • stroom voor 25 huishoudens

Opwekker Tom Mertens is een man met een missie. Samen met de andere inwoners van Hal, een klein gehucht aan de Nederlandse grens, wilt Tom komaf maken met het negatieve imago van de boer. De toekomst kleurt immers groen. Maar waarom alleen te werk gaan, als je omringd wordt door gelijkgezinden? Boer Tom sloeg de brug tussen boer en burger en won zelfs prijzen met dit vooruitstrevend concept. Lees er hier meer over!

Laten we even Hal schetsen. Hal is een dorpje langs Minderhout en wordt voor driekwart door Nederland omsloten. “Een klein stukje niemandsland met een groot community-gevoel”, zegt Tom hierover. Er wonen een 60-tal huishoudens, waarvan bijna de helft professionele boeren zijn. Deze boeren strugglen allemaal met hetzelfde probleem: hoge energiefacturen, een verschillende energieverbruik en de nood om te vergroenen.

Van vzw naar cv

Het idee groeit bij Tom om de handen in elkaar te slaan en vooral ook burgers mee in het verhaal te betrekken. De community had zich al een tijdje verenigd in een vzw, maar nu is er officieel een coöperatieve vennootschap of CV opgericht: Halnet. “Als CV kan je – in tegenstelling tot een vzw – samen een lening aanvragen. In ons geval willen we investeren in fossielvrije energiebronnen”, aldus Tom.

Powered by Boer & Burger

Powered bij Boer & Burger is de slagzin van Halnet. “Het zorgt voor samenhorigheid tussen burgers en landbouwers, we produceren groene energie én onze elektriciteitsfactuur daalt”, klinkt het. Er werd geïnvesteerd in zonnepaneleninstallaties, goed voor een kleine 900.000 kWh groene energie per jaar. 

Langetermijnvisie

Op dit moment is Hal nog niet volledig zelfvoorzienend, maar daar hoopt Tom verandering in te brengen. “We bekijken momenteel zowel de opties voor windmolens als batterijopslag. Hanlet is een project van lange adem.” 

Sparringpartners

Groene energie die anders verloren zou gaan, wordt nu via Bolt ter beschikking gesteld. 

Bolt is voor Tom de ideale partner in crime. “We kunnen veel leren van Bolt. Zij laten zien hoe krachtig het medium van storytelling is. We delen 100% dezelfde visie en zijn opgetogen over de samenwerking.”

Koop je energie bij Tom! Bereken jouw prijs en kies voor deze opwekker.

Bij jou in de buurt

Deze energie-opwekker wekt stroom op op verschillende locaties