Familie Vandeputte
Zonne-energieHerstberge

Familie Vandeputte

In het kort

  • zonne-energie
  • een boerderij
  • stroom voor 4 huishoudens

De familie Vandeputte produceert naar eigen zeggen (h)eerlijk varkensvlees. Meer dan 3000 varkens worden op een plant based dieet gezet, waardoor er een grotere aanzet van mager vlees is. “Mager vlees heeft minder vet, maar moet niet inboeten aan smaak”, verzekert mater familias Liesbet ons. Ook doen ze mee aan een lokale energieproductie op de grote hangar van ’t Vers Varkentje, waar maar liefst 70 zonnepanelen het dak versieren. Groen en lokaal! 

Maak kennis met Liesbet en Kristof en hun kinderen Jolien, Jarne, Jinte en Jelle. “Twee meisjes en twee jongens. Ze doen een beetje van alles in ons bedrijf. De kleintjes spelen vooral in de velden, terwijl Jarne met de tractor rijdt en Jolien me helpt in de winkel”, vertelt Liesbet. 

No stress

“Klopt. Ik had nood om dichter bij het eindproduct te staan en dit lokaal te verkopen”, vertelt Liesbet. “We steken veel werk in het kweken van onze varkens. Om die dan samen met andere varkens op een grote hoop te gooien, vond ik moeilijk.” De familie Vandeputte kiest ook bewust voor een slachthuis dichtbij. “Zo hebben de varkens minder stress en vermijden we onnodig transport”, legt Liesbet uit.

Winkeltje spelen

’t Vers Varkentje opende in februari 2020 als een echte hoevewinkel. Tweewekelijks kan je er terecht voor een stukje hespengebraad, een lapje spek of een carré ribben. Maar ook hier staat het lokale aspect centraal. “We hebben ook een zuivelhoek en verkopen verse groenten en fruit, zo zijn we een one-stop-shop”, aldus Liesbet. 

Geen overschot

De familie Vandeputte heeft ook een zerowaste systeem uitgedacht. De varkens worden op bestelling versneden. Een deel daarvan ligt vers in de winkel, de rest wordt ingevroren voor de week nadien. Alle charcuterie is vacuüm verpakt. “Wij gooien niets weg!”, zegt Liesbet.

70 zonnepanelen

Veel varkens, veel daken, veel zonnepanelen. “Hertsberge is ook een open streek, dus vanaf het moment dat de zon schijnt, produceren we veel energie.” Het gezin volgt hun eigen verbruik nauwgezet op. “Ik bekijk de grafieken en stemmen onze machines hierop af, zodat we er alles uithalen.” 

Collega’s

Voor de familie Vandeputte is de eerlijke energieprijs van Bolt interessant. “Maar ik werd ook getriggerd door de website. Het is leuk dat je ziet wie welke energie produceert. Opwekkers Valerie en Frederik zijn bijvoorbeeld goede vrienden van ons.” 

Koop je energie bij de familie Vandeputte! Bereken jouw prijs en kies voor deze opwekker.

Meer weten over ’T Vers Varkentje? Surf naar de website tversvarkentje.be

Bij jou in de buurt

Nieuws over deze energie-opwekker

thumbnail - Anneleen van House Raccoon: ‘Bio-energie is voor mij de meest circulaire manier van energie opwekken’
Interview

Anneleen van House Raccoon: ‘Bio-energie is voor mij de meest circulaire manier van energie opwekken’

Anneleen en Nathan gaven hun job als apotheker en consultant op om een eigen decomerk uit de grond te stampen. De fraaie potten, vazen en andere interieurobjecten lijken zo uit de showroom van een of ander Scandinavisch merk te komen, maar zijn wel degelijk met liefde handgemaakt in hun atelier in Antwerpen. Kneden, bouwen, mixen, gieten en zelfs 3D-printen doen ze op groene Bolt-energie. Dit energierijke (heb je ‘m?) koppel inspireert en motiveert om van de wereld een mooiere en groenere plek te maken… Een interview met frontvrouw Anneleen!

Aline
Aline