Willy
Zonne-energie

Willy

In het kort

  • zonne-energie
  • huisbewaarder van Ancienne Belgique
  • stroom voor 7 huishoudens

Yves Wullaert - Willy voor de vrienden - werkt al 35 jaar in Ancienne Belgique in Brussel. Hij wóónt ook al 26 jaar in de beroemde concertzaal. Als huisbewaarder kent hij AB beter dan wie dan ook. Van bij de start zag hij hoe de organisatie bewust met haar ecologische voetafdruk omging. Met de installatie van zonnepanelen op het dak wil AB nu ook een voorbeeld zijn op vlak van duurzame energie in de stad.

Huisbewaarder en muziekliefhebber

Toen Willy in 1987 aan de slag ging als stagehand in AB, had hij wellicht niet gedacht dat hij er ook cateraar en uiteindelijk huisbewaarder zou worden. Toen AB na een grondige renovatie haar deuren heropende in 1996, trok Willy erin met zijn gezin. Zijn werkdag begint meestal om half zes ‘s ochtends: “Dan komen de eerste leveringen toe voor de keuken en de bar. Erna bereid ik onder andere de artiestenloges voor en plaats ik de bestellingen voor de volgende dag.” Het tofste aan zijn job? “Ik ben een echte muziekliefhebber, dus ik ga vaak naar de concerten kijken.”

Elk jaar groener

Volgens Willy heeft AB van bij het begin haar steentje bijgedragen aan een groenere wereld: “Van herbruikbare bekers tot het recyleren van regenwater: elk jaar komen er nieuwe initiatieven bij.” Dit jaar sloeg AB de handen in elkaar met Bolt om 204 zonnepanelen te installeren op het dak. Dankzij een succesvolle crowdlending genereren die panelen nu een groot deel van AB’s stroom en verminderen ze de koolstofuitstoot van de organisatie met 41 ton. Ter vergelijking: dat is ongeveer de uitstoot die geneutraliseerd zou worden door 2050 bomen.

De stad verduurzamen

Huishoudens uit de buurt kunnen vanaf nu mee genieten van het groene energie-overschot van AB, en daar is Willy best trots op. “Het voelt speciaal om dit als concertzaal te kunnen doen.” Ook voor AB-directeur Tom Bonte is de samenwerking met Bolt een evidente keuze: “AB gelooft in een groene transitie, ook in de stad. We willen een katalysator zijn voor verduurzaming in onze buurt, toevallig het centrum van ons mooie Brussel.”

Bij jou in de buurt