Wouter, Stefanie en Pepijn
Zonne-energieAalter

Wouter, Stefanie en Pepijn

In het kort

  • zonne-energie
  • zerowaste-concept binnen de autowereld
  • energie voor 80 huishoudens

Wouter anticipeert op het populaire zerowaste-concept, toegepast op de automobielsector. Door tweedehands voertuigen en machines — “eigenlijk alles met een motor en wielen” — op te kopen en te verhandelen aan derden, vermijdt hij dat ze zomaar op de schroothoop belanden. Gooi er nog een gloednieuwe, supersnelle elektrische laadpaal bovenop en je krijgt bij Autohandel Wouter een duurzaam totaalpakket. 

Een carrière in de autowereld leek voor Wouter in de sterren te staan geschreven. “Mijn vader had een garage, waar ik regelmatig hielp”, vertelt Wouter. “Vader Gerard is intussen op pensioen, maar hij heeft me altijd met raad en daad bijgestaan, al had ik toen niet altijd oor naar zijn advies (knipoog).” 

Zerowaste

Wouter is al twintig jaar actief binnen de sector, waardoor hij dagelijks in contact komt met al dat “rollend materieel”. “Ik zag er meteen een business in. Omdat het vervangen van kapotte onderdelen in België vaak te veel kost, wordt 90% verhandeld naar het buitenland. Daar herstellen of recycleren ze de voertuigen en machines. Het idee dat onderdelen gerecupereerd worden, is een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst.”

Overschot aan energie

Het dak van Wouters opslagplaats ligt vol zonnepanelen. Toch maakt hij zelf amper gebruik van de opgewekte energie. “Er is geen verwarming in de opslagplaats, en naast verlichting wordt er nauwelijks elektriciteit verbruikt”, aldus Wouter. “Bijna al mijn opgewekte energie werd rechtstreeks geïnjecteerd op het net, en dat vond ik toch jammer.”

Hyperlader

Wouter en zijn vrouw Stefanie besloten daarom, vooraan hun bedrijfsgebouw, een Hypercharger te installeren. Dat is een ultrasnelle laadpaal met twee laadpunten om elektrische voertuigen (EV) te laden. De site van Autohandel Wouter in Aalter is 24/7 toegankelijk. Betalen doe je met je laadpas of bankkaart. “Het is onze manier om de Aalternaar mee te krijgen in het groene verhaal, alsook onze bijdrage bij het opschalen van het netwerk aan laadpalen.”

Naast het laden, is er nog altijd een deel zonne-energie dat overblijft. Die reststroom is rechtstreeks beschikbaar via Bolt. En dat maakt het voor Wouter helemaal af. “Ik ben fan van Bolt. Ze werken transparant, to-the-point en met oog voor de lokale opwekker. Marketing met een groene ziel, noem ik het.”

Bij jou in de buurt