Yannick en Ronny
Bio-energieEgem

Yannick en Ronny

In het kort

  • bio-energie
  • een belangrijke speler in ecologische vergisting
  • energie voor 12.000 gezinnen

Yannick en Ronny werken voor een groot bedrijf van biogasinstallaties, Evergaz. De twee installaties in Egem en Aalter zijn bij de grootsten in Europa. Van mest en afval uit de voedingsindustrie maken ze natuurlijke meststoffen voor op het veld én bio-energie die ruim 12.000 huishoudens van elektriciteit kan voorzien.

Een oogje in het zeil

Yannick is operationeel directeur bij Evergaz, met andere woorden de “ogen” ter plaatse op de sites waar de afvalverwerking plaatsvindt. Ronny is verantwoordelijk voor de sites in Egem en Aalter, hij zorgt ervoor dat alles er vlot verloopt.

Wie of wat is Evergaz?

Evergaz is één van de grootste bedrijven in afvalverwerking. Hun installaties kunnen maar liefst 180.000 ton plantaardig afval verteren. Maar, hoe komt daar dan energie bij vrij? Wel, de afvalstoffen komen terecht in vergisters van 45 graden. Door de verhitting komt er biogas vrij. Dit biogas belandt in een ontvochtigingseenheid waarna warmtekrachtmotoren dit omzetten in energie. En zo ontstaat er elektriciteit! 

Digestaat, een tweede uitdaging

Een uitgebreid chemisch proces dus, waarbij er energie ontstaat. Maar dat is nog niet alles. Nadat de mest en afvalstoffen vergist werden, blijft er digestaat over in de vergistingsmachine. Dankzij de mineralen, levende en dode organismen kan hier zowel dierlijke als organische mest van gemaakt worden. Als je dat mengsel aan de bodem toevoegt, krijg je iets wat de consistentie heeft van compost of potgrond. Dat maakt het enorm interessant om te gebruiken in de landbouw, waar het erg populair is. 

Een kwestie van eer

Yannick en Ronny maken er een erezaak van om hernieuwbare energie te promoten. Zijzelf werken er elke dag voor maar pleiten er ook voor dat iedereen zoveel mogelijk naar ecologische oplossingen zoekt. Dat is meteen ook de reden waarom ze ervoor kozen om opwekker te worden bij Bolt. 

Koop je energie bij Yannick en Ronny! Bereken je prijs en kies voor deze opwekker. Wil je meer weten over Evergaz? Surf naar hun website evergaz.com.

Bij jou in de buurt