Energie bij je thuis

Hoe kan ik minder gas verbruiken?

Aline
Aline
Gas werd ooit beschouwd als ‘het milieuvriendelijke alternatief’ voor de verbranding van kolen en olie, maar daar komen onderzoekers vandaag met rasse schreden op terug. Een aanzienlijk deel - 13,8% - van de totale CO2-uitstoot in België is uitsluitend gelinkt aan het verwarmen van woningen op aardgas. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan en onafhankelijk te worden van Rusland, is het daarom hoog tijd om de gaskraan dicht te draaien. Dat je portemonnee mee profiteert, is een plus. Wij geven je graag enkele tips, want ook jij kan bij je thuis mee het verschil maken.
 • Haal je favoriete trui boven en zet je thermostaat op 19 graden. Velen vinden het heerlijk om tijdens koude dagen de verwarming een graad hoger te draaien om vervolgens in een t-shirt door het huis te lopen. Milieuvriendelijk is het jammer genoeg niet. Zet je thermostaat maximaal op 19 graden: met elke graad lager bespaar je CO2 én geld. Bovendien is het in de zetel minstens even gezellig met een trui én dekentje. Bespaar tot 1253 kWh per jaar, of stoot 332 kg minder CO2 uit.

 • Zing geen concert onder de douche, maar beperk je tot je favoriete schijf.
  Bespaar water, gas en geld door niet langer dan vijf minuten per keer te douchen, want 80% van je warmwaterverbruik stroomt weg bij het douchen. Ga jij graag een stap verder, douche dan minder vaak of installeer een waterbesparende douchekop. Kortom, zet je favoriete schijf op en zorg dat je onder de douche uitkomt, zodra die is gedaan. Bespaar tot 627 kWh per jaar, of stoot 166 kg minder CO2 uit. 

 • Verwarm enkel de ruimtes waar je vertoeft.
  Gas kost enorm veel, dus niks stommer dan het verspillen. Verwarm daarom niet je hele huis en draai de verwarming dicht in de ruimtes waar je niet vaak komt, zoals je slaapkamer. Heb je het toch koud? Een extra deken houdt je warm. Bespaar tot 3238 kWh per jaar, of stoot 858 kg minder CO2 uit.

 • Laat ’s nachts de verwarming niet voor niks draaien.
  Een warm huis, terwijl iedereen slaapt? Daar heeft niemand wat aan. Zet daarom je thermostaat een uur voor het slapengaan op 15 graden. Heb je vloerverwarming? Kies dan voor een 17 à 18 graden, anders ga je ’s ochtends lang in een koud huis mogen rondlopen. Bespaar tot 1567 kWh per jaar, of stoot 415 kg minder CO2 uit. 

 • Niet thuis? Zet je verwarming uit.
  Ben je langer dan twee uur weg van huis, zet ook dan je thermostaat op 15 graden. En ook hier geldt: ga voor 17 à 18 graden als je vloerverwarming hebt. Bespaar tot 1253 kWh per jaar, of stoot 332 kg minder CO2 uit. 

Je gasverbruik over de periode van circa een jaar vind je terug op jouw jaarafrekening. Het gasverbruik wordt gemeten in m3, en nadien omgezet naar kWh. De conversiefactor wordt ook vermeld. Elke inspanning loont, en dat kan je bij Bolt zelf opvolgen.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hallo, ik ben Aline!

Voor Bolt kruip ik als freelancer regelmatig in mijn pen. Met dit artikel maak ik je wegwijs in de complexe wereld van energie. Loop je toch nog verloren? Neem dan contact met ons op.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?