Energie bij je thuis

Wat is een EAN-nummer?

Thomas
Thomas
Om je post bij je thuis te ontvangen, zorg je er altijd voor dat je het juiste adres doorgeeft. Wel, een EAN-nummer is eigenlijk het adres voor jouw energie-aansluiting bij je thuis. Daarom vragen je energieleverancier en netbeheerder er altijd achter.

European Article Numbering, of EAN, zorgt dat elk energieleveringspunt een unieke identiteit heeft. Elke elektriciteits- en gasmeter die aangesloten is op het distributienet heeft dus een aparte EAN-nummer. Je kan het dus zien als het ‘adres’ dat je energieleverancier en netbeheerder gebruiken voor de netaansluiting van je meter op je woonplaats. Heb je elektriciteit én gas nodig? Dan heb je twee EAN-nummers: één voor elektriciteit en één voor gas.

Waar vind ik mijn EAN-code voor elektriciteit en gas terug? 

De EAN-code bestaat uit 18 cijfers en begint altijd met het cijfer 54144. Je kan ze zelf op drie plaatsen terugvinden: 

- Op al je facturen van je energieleverancier.
- Bij een verhuis op het overnamedocument.
- Soms op een sticker op je meter (maar vergis je niet met het meternummer).

Vind je je EAN-nummer(s) op die plaatsen niet terug, dan kan je ook de netbeheerder contacteren. 

Goed om weten

Ooit gehoord van een mystery switch? Soms gebeurt het dat mensen een verkeerd EAN-nummer doorgeven en een contract afsluiten voor een foutief adres. Het kan dus zijn dat je pech hebt en jouw energie-aansluiting per ongeluk gekaapt wordt. Gelukkig gebeurt dit niet vaak en kan dit snel opgelost worden.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hallo, ik ben Thomas

Ik ben als business development manager continu bezig met de evolutie van de energiewereld. Verwacht je dus regelmatig aan een update van dit artikel. Heb je nu al een opmerking of wil je meer weten? Ik sta voor je klaar.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?