Energie bij je thuis

Wat houden nettarieven en bijdragen in?

Dorien
Dorien
Energie bij je thuis krijgen, kost geld. De bedragen die je daarvoor aan de overheid en netbeheerder betaalt, verzamelen we onder de term ‘nettarieven en bijdragen’. Ze maken zo’n 12% uit van je totale energiefactuur. Een deel van de kosten wordt geïnd op federaal niveau en een deel door de netbeheerder op gewestelijk niveau. De kosten schommelen dus licht afhankelijk van je woonplaats - Vlaanderen, Wallonië of Brussel. Je leverancier stort de som rechtstreeks door naar de overheid en netbeheerder.

Hoe komen die nettarieven en bijdragen tot stand?

Om energie tot bij je thuis te krijgen, is er heel wat nodig. Zo moet het stroomnetwerk goed onderhouden worden en degelijk werken, om geen stroompanne te veroorzaken. Ook moet de energie, die opgewekt wordt, efficiënt verdeeld worden over het hele netwerk. Iedereen die een elektriciteits- of gasaansluiting heeft, is verplicht om hier mee voor te betalen. Daarnaast vraagt de overheid ook energiebijdragen en BTW.

Waarom verschillen de nettarieven van netbeheerder tot netbeheerder?

In België is energie vooral een gewestelijke aangelegenheid. De netbeheerder in Vlaanderen is Fluvius. In Wallonië zijn er verschillende netbeheerders en in Brussel is er Sibelga.

De energieregulators - voor Vlaanderen is dat VREG, voor Brussel Brugel en voor Wallonië CwaPE - houden wel een oogje in het zei en begrenzen de kosten, die de netbeheerders mogen doorrekenen via nettarieven.

Veranderen de nettarieven soms?

De nettarieven kunnen veranderen. Op het einde van het voorgaande jaar worden de nieuwe tarieven goedgekeurd door de onafhankelijke energieregulators, zodat de nieuwe tarieven op de facturen van het nieuwe jaar kunnen aangerekend worden.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hallo, ik ben Dorien

Als pr-specialist is het mijn taak om energie toegankelijk te maken voor iedereen. Is dit artikel volgens jou vlot geschreven, of heb je nog opmerkingen? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?