Energie bij je thuis

Wat is het verschil tussen een vast en variabel tarief?

Charlotte
Charlotte
Kies je best voor een vaste of variabele energieprijs? De meerderheid van de Belgische huishoudens kiest voor een vast energiecontract. Nochtans bespaar je doorgaans meer wanneer je voor een variabel contract kiest. In deze blog leggen we uit hoe dat precies in zijn werk gaat en wat het verschil is tussen vaste en variabele tarieven.

Wat wordt er met ‘tarief’ bedoeld?

Laten we beginnen bij het begin. In de energiesector verwijst ‘een tarief’ naar de manier waarop je energieleverancier je prijs voor elektriciteit of gas berekent. Een tarief geeft je inzicht in je energieprijs, zodat je weet waar je stroom vandaan komt en waar je geld naartoe gaat.

Er bestaan twee verschillende soorten tarieven: een vast en een variabel tarief. Maar wat is het verschil ook alweer?

Wat is een vast tarief? 

Bij een vast tarief verandert de prijs voor 1 kilowattuur (kWh) - de eenheid waarin jouw energieverbruik wordt uitgedrukt en gemeten - niet voor de duur van het contract dat je afsluit met een energieleverancier. De duur van zo’n contract kan variëren, van één tot drie jaar of uitzonderlijk langer.

Dat wil zeggen dat jouw prijs voor die periode niet onderhevig is aan de schommelingen van de marktprijzen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over een stijgende energieprijs, maar je zal bijgevolg ook niet kunnen mee profiteren van een dalende markt. Ook zal de energieleverancier zich indekken voor eventuele risico’s door een risicopremie te verrekenen in een vast tarief. Zo zijn ze zeker dat ze geen verlies zullen maken. En ook, wanneer de termijn van jouw contract afloopt, heeft jouw energieleverancier het recht jouw vast tarief te herbekijken en aan te passen, waardoor je alsnog het risico loopt om overgezet te worden op een duurder contract.

"Als je gaat tanken of biogroenten in de supermarkt koopt, is de prijs altijd anders. Daar stellen we ons geen vragen bij. Waarom doen we dat op vlak van energie wél? Bij Bolt geven we voorkeur aan een variabel tarief, ​​dat de werkelijke kost van energie weerspiegelt. Eerlijk, transparant en goedkoop."
- Pieterjan Verhaeghen, co-founder van Bolt

Wat is een variabel tarief?

De prijzen van energie stijgen en dalen, energie is dan ook an sich een variabel product. De prijzen variëren naargelang dag, nacht, winter, zomer, vraag en aanbod. Bij een variabel tarief volgt de prijs voor 1 kilowattuur (kWh) simpelweg de markt. Wanneer de marktprijzen voor energie dalen, profiteer je mee. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook: vindt er een prijsstijging plaats, betaal je ook meer. Op lange termijn vlakken de ups en downs elkaar uit en betaal jij de beste prijs voor energie, zonder een risicopremie te hoeven betalen aan je leverancier (zoals dat het geval is bij vaste contracten) en zonder verborgen marges bovenop de werkelijke kost van energie. Zo ben je doorgaans gemiddeld 20% (!) goedkoper af met een variabel tarief ten opzichte van een vast tarief.

In een notendop

 

Voordelen

Nadelen

Vast

  • Je loopt geen risico bij prijsstijgingen.

  • Als je exact weet hoeveel je gaat verbruiken, weet je ook met zekerheid wat je gaat betalen.

  • Als de markt daalt, blijf jij je hoger tarief betalen.

  • Op het einde van het contract, kan je tarief hernieuwd worden met een hogere vaste prijs

Variabel

  • Als de markt daalt, profiteer jij daarvan.

  • Geen risicopremies.

  • Contracten van onbepaalde duur zijn mogelijk.
     

  • Als de markt stijgt, stijgt je prijs mee.

  • Je weet niet op voorhand hoeveel je exact gaat betalen, een klein deeltje varieert naargelang de marktprijzen.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hallo, ik ben Charlotte!

Ik werk bij Bolt als content specialist en vertaal moeilijke energietopics naar mensentaal. Dit artikel is er om je te helpen. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?