Nieuws

Lancering eerste collectieve zonnetuin in België

Dorien
Dorien

Zo’n 40% van de Belgen kan thuis geen zonnepanelen leggen omdat ze er niet de geschikte plaats voor hebben. Daarom introduceert Bolt een nieuw concept: collectieve energietuinen, waar je zonnepanelen aankoopt en geniet van de energie-opbrengst zonder dat ze op jouw eigen dak liggen. Hiermee willen we als energieplatform alle Belgen de mogelijkheid geven om te investeren in zonne-energie, zonder dat ze er zelf de plek of grote financiële middelen voor nodig hebben. De eerste zonnetuin ontpopt zich in Brugge. 

De Brugse zonnetuin biedt Bruggelingen de kans om duurzame energie op te wekken door zonnepanelen te kopen, zonder dat ze op hun eigen dak liggen. De zonnepanelen komen terecht op het dak van Brugs tegelbedrijf Tyles.

"Er zijn veel Bruggelingen die geen zonnepanelen kunnen plaatsen: doordat ze in beschermde gebouwen wonen, in een appartement wonen of gewoonweg omdat de financiële middelen ontbreken. Dat terwijl er bedrijven zijn die voldoende plek hebben, zoals op industriële daken. Een collectieve zonnetuin is voor ons dé oplossing om samen met de burgers de stad te verduurzamen."
- Pieterjan Verhaeghen, medeoprichter en CEO van Bolt

De 3400 zonnepanelen worden in groep aangekocht, wat van de Brugse zonnetuin een collectief energieproject maakt. Huishoudens kunnen deelnemen via www.brugsezonnetuin.boltenergie.be door 4, 8, 12 of 16 zonnepanelen aan te kopen. Zij zullen voor een periode van 25 jaar vergoed worden voor de hoeveelheid stroom die de zonnepanelen opwekken. Zo kunnen deelnemers zich indekken tegen stijgende marktprijzen en betalen ze zo’n 40% minder voor de zonnepanelen dan wanneer ze die op hun eentje zouden kopen. De zonnetuin wordt volledig beheerd door Bolt. Dat wil zeggen dat het energieplatform instaat voor zowel de installatie als het onderhoud, de reparatie en verzekering van de zonnepanelen.

"De deelnemers dragen samen bij aan de verduurzaming van hun stad en genieten elk van de voordelen van zonne-energie via Bolt."
- Pieterjan Verhaeghen, medeoprichter en CEO van Bolt

De Brugse zonnetuin is een initiatief van de Brugse buurtbewoners die samen met vzw Brugge Geeft Energie de handen in elkaar sloeg met Bolt. En wordt ondersteund door de Stad Brugge vanuit het klimaatplan ‘BruggeNaarMorgen' en mede mogelijk gemaakt door Tyles en Extrapower. Het project is in eerste instantie bedoeld voor Bruggelingen die in de Brugse binnenstad zelf geen zonnepanelen kunnen leggen, maar toch willen bijdragen aan een groenere buurt, zij krijgen voorrang om deel te nemen. Na 31 maart wordt de zonnetuin ook opengesteld voor andere huishoudens in Vlaanderen.

"Zonne-energie is de toekomst en daar moeten we in Brugge samen werk van maken. Met het klimaatplan BruggeNaarMorgen ondersteunen we graag initiatieven zoals deze Brugse zonnetuin."
- Burgemeester Dirk de fauw
"Met het klimaatplan BruggeNaarMorgen willen we in Brugge ook op grote daken van bedrijven, scholen en organisaties grote zonne-installaties voorzien. Op de daken van de stadsgebouwen leggen we steeds vaker zonnepanelen. Ook Brugse bedrijven willen we stimuleren om hetzelfde te doen en deze Brugse Zonnetuin is alvast een heel ambitieus project, waarmee in één keer zo’n 3400 zonnepanelen gelegd worden. We hopen dat ook andere bedrijven en organisaties volgen."
- Schepen van Klimaat en Energie Minou Esquenet
"Bolt en de Brugse buurtcomités zijn ervan overtuigd dat we het klimaatprobleem enkel kunnen oplossen als elke Belg zélf lokale, duurzame energie begint op te wekken. Met dit project geven we meer mensen de kans om dat te doen. We willen met de Brugse zonnetuin ook de lokale economie stimuleren en de buurt meer zelfvoorzienend en toekomstbestendig maken. Samen bouwen we aan een klimaatneutrale stad en zetten we de energiemarkt op zijn kop."
- Pieterjan Verhaeghen, medeoprichter en CEO van Bolt

Wanneer alle zonnepanelen verkocht zijn, zal zonnepaneleninstallateur Extrapower de panelen voor de Brugse zonnetuin op het dak van het magazijn van Tyles installeren. Dat ligt op enkele kilometers van het centrum van Brugge. Guy, Fabienne en Paul Royaux - de familie achter het bedrijf Tyles - hopen alvast dat andere bedrijven hun voorbeeld zullen volgen.

Ontdek wat de voordelen zijn van de collectieve zonnetuin op www.brugsezonnetuin.boltenergie.be.

Meer lezen?