In 1986 al bouwde België in Zeebrugge het eerste windmolenpark van Europa. In de jaren 90 pionierde België in het produceren van zonnepanelen. Ons land was veelbelovend om de toon te zetten voor hernieuwbare energie in Europa. Toch staat België vandaag pas op de 18de plaats als we kijken naar het aandeel hernieuwbare energieproductie. 17 van de 29 landen in Europa doen beter dan ons. Slechts 33% van de stroom in België is vandaag duurzaam. Tegelijkertijd zal de vraag naar stroom alleen maar stijgen door de technologische vooruitgang, en is er meer dan ooit nood aan energie-onafhankelijkheid in Europa. Daarom willen we bij Bolt het heft in eigen handen nemen, en introduceert het de nieuwe energiecoöperatie Plenty. Want in België zijn er meer dan genoeg hernieuwbare bronnen in zon, wind en water. We moeten de bronnen alleen durven “aanboren”.
"We moeten dringend een tandje bijsteken, en in België serieus kiezen voor lokaal opgewekte energie. Met Bolt connecteren we energie-producenten en -afnemers, maar we willen nog een stap verder gaan en nu ook zelf de handen uit de mouwen steken. Enter Plenty, een energiecoöperatie die investeert in lokale, duurzame energieprojecten."
Een idee van Bolt
Plenty, de nieuwe Belgische energiecoöperatie, is ontstaan uit Bolt en wil alle Belgen de kans geven om zelf te investeren in lokale, hernieuwbare energie. Coöperanten zetten samen de schouders onder lokale zonne-, water- en windenergieprojecten. Zo bouwen ze mee aan een duurzame toekomst.
Hoewel Plenty zelfstandig opereert, maakt de coöperatie gebruik van het ecosysteem van Bolt. Dankzij die synergie krijgt Plenty toegang tot technologie, expertise en operationele ondersteuning om in een stroomversnelling van start te gaan. Die combinatie van coöperatief eigenaarschap, een gedeelde missie en commerciële en operationele slagkracht is de sleutel om ontwikkeling in duurzame energie te versnellen.
Belgisch verhaal: eerste initiatieven in Zaventem en Hannuit
Alle Belgen kunnen investeren in Plenty. Een aandeel start vanaf 250 euro, met een maximum van 100 aandelen. Iedere aandeelhouder krijgt één stem op de algemene vergadering, ongeacht hoeveel aandelen ze bezitten. Met dat geld wordt samen beslist over de toekomst van zonne- en wind-energieprojecten. De opgewekte energie wordt via het platform van Bolt verkocht, en de winst wordt verdeeld onder de coöperanten naargelang hun aandeel.
132 mede-oprichters zijn al in Plenty gestapt en er is een startkapitaal van 280.000 euro opgehaald. De eerste projecten krijgen vorm: in Zaventem werkt Plenty aan een eerste zonnepark met maar liefst 540 zonnepanelen. In Hannuit bouwt Plenty hun eerste windmolen. Deze projecten zullen jaarlijks 11,29 gigawattuur aan lokale, duurzame energie opwekken. Goed om meer dan 3.200 huishoudens in België van stroom te voorzien. De opgewekte energie wordt via het platform van Bolt verkocht. De winst van de energie wordt verdeeld onder de coöperanten van Plenty.
"Deze projecten zijn nog maar de start. Er ligt nog een pak projecten op de tekentafel, en de goesting is groot. Met Plenty maken we investeren in energie leuk en toegankelijk voor iedereen. De impact die je maakt is tastbaar, en je krijgt er ook veel voor terug."
“Chill baby, chill”
Plenty pakt uit met een duidelijke boodschap in Antwerpen. Op de Bolivarplaats is te zien hoe Plenty de Amerikaanse president Trump de mond snoert. De klimaattop in Parijs in 2015 is de meest succesvolle klimaattop tot nu toe. In het historische en bindende akkoord van Parijs gaan 195 landen akkoord met de ambitie om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5 graad ten opzichte van het pre-industriële niveau. De Amerikaanse president stapte uit dat akkoord, terwijl Plenty juist gelooft dat er meer nood is aan lokale initiatieven voor hernieuwbare energie: geen “drill baby drill”, maar een “chill, baby, chill”. Het is een boodschap van optimisme, van geloof in lokale kwaliteiten en het versterken van het community-gevoel.
Over Plenty
Plenty is een nieuwe Belgische energiecoöperatie die burgers de kans biedt om rechtstreeks te investeren in hernieuwbare energie. Opgericht in 2025 door 132 mede-oprichters in samenwerking met energieplatform Bolt, stelt Plenty alle Belgen in staat om samen te bouwen aan een duurzame toekomst. De coöperatie investeert in lokale energieprojecten. Elke aandeelhouder inspraak krijgt via stemrecht op de algemene vergadering. Met een laagdrempelige instap vanaf 250 euro per aandeel (maximaal 100 aandelen per persoon), kunnen deelnemers direct bijdragen aan de energietransitie en mee beslissen over de toekomst van de projecten. Plenty is ontstaan uit de goesting van energieplatform Bolt om meer te doen om de transitie naar duurzame energie te versnellen. Collega’s richtten samen met vrienden en familie Plenty op. Plenty is een zelfstandig opererende coöperatie, maar maakt gebruik van het ecosysteem van Bolt voor technologie, expertise en operationele ondersteuning. Met andere woorden: Plenty is in de handen van alle coöperanten, en staat op de schouders van Bolt. Met als slogan “We hebben er genoeg van”, richt Plenty zich op het versnellen van de Belgische energietransitie door burgers actief te betrekken bij de ontwikkeling van zon-, wind- en waterprojecten. Voorbeelden van projecten zijn onder andere Zaventem en Hannuit, en dit is nog maar de start.