Nieuws

Primeur voor festivalsector: Werchter Parklife integraal op groene stroom

Dorien
Dorien

Exit dieselgeneratoren: energieplatform Bolt zorgt voor duurzame lokale stroomoplossing voor volledige concertreeks

Een mijlpaal voor de festivalsector: de concertreeks Werchter Parklife draait volledig op lokaal opgewekte groene energie. Energieplatform Bolt voorziet streekstroom voor de hele festivalinfrastructuur. “Wij maken de concertarena dieselvrij. We focusten met Bolt tot nu toe vooral op groene energie voor gezinnen. Maar als muziekliefhebbers zagen we het als onze plicht om ook voor de vergroening van festivals een oplossing te bedenken”, zegt Pieterjan Verhaeghen, mede-oprichter van Bolt. Die kwam er door de combinatie van een mobiel zonnepark, groene netstroom van energie-opwekkers uit de buurt en een innovatieve superbatterij.

"Festivals doen al jaren inspanningen om meer duurzaam te zijn, maar een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot van een groot festival komt nog steeds van de dieselgeneratoren die stroom opwekken”, zegt Pieterjan Verhaeghen, die sinds twee jaar hard inzet op hernieuwbare energie ‘van bij ons’ met energieplatform Bolt. “Ik ben een fervente festivalganger. Het viel me op dat er nog veel vooruitgang te boeken viel qua groene stroomvoorziening voor festivals. Fossiele brandstoffen bleven de grootste energiebron. Dus zijn we er maar zelf aan begonnen."
- Pieterjan Verhaeghen, medeoprichter en CEO van Bolt

De groene stroom op Werchter Parklife is een combinatie van energie van een zonnepanelenpark op de site en groene netstroom van lokale energie-opwekkers, zoals Peter uit Herent en Petra uit Kalmthout. Die kwamen gisteren een kijkje nemen op de wei.

Muziekliefhebber Peter Colpaert levert energie van zijn zonnepanelen-installatie aan Werchter Parklife via Bolt.

"Onze muziek van eigen bodem is top. Hetzelfde geldt voor onze lokaal geproduceerde streekstroom."
- Peter Colpaert, opwekker van zonne-energie via Bolt
Peter Colpaert uit Herent bij zijn zonnepaneleninstallatie

Ook Petra en Wim Verbreuken van De Laerhoeve uit Kalmthout leveren groene stroom voor de festivalwei.

"Uit de mest van onze melkkoeien maken we groene stroom, in onze vergistingsinstallatie. Daarmee voorzien we onze eigen boerderij, andere gezinnen én nu ook dit festival van duurzame energie. Ik vind het prachtig dat wij op deze manier als landbouwers zoveel meer kunnen doen dan enkel melk en yoghurt produceren."
- Petra en Wim, opwekkers van bio-energie via Bolt
Petra, Wim en Stiene bij hun pocketvergister die energieopwekt

Opslag is cruciaal

De cruciale vraag bij het ontwerp van de energie-installatie was mogelijkheid tot opslag. Op piekmomenten kan noch een netstroomaansluiting, noch een zonnepaneleninstallatie, noch een combinatie van die twee voor voldoende capaciteit zorgen. Ook een lokale windmolen zou hetzelfde capaciteitsprobleem opleveren.

Daarom kwam Bolt met het idee van de ‘superbatterij’. Die slaat tijdens de daluren, wanneer Werchter Parklife weinig energie verbruikt, de reststroom op voor later. Door de batterij als derde schakel in te zetten, is er wél continu voldoende energie voorradig.

"Een festival organiseren heeft een impact op het milieu. Wij zijn ons daar zeer van bewust. Al vele jaren zetten wij ons in om de festivals in Werchter op een meer duurzame manier te organiseren. We willen dit jaar vooral kennis verzamelen en de learnings meenemen naar later, naar onze festivals op veel grotere schaal. Het stroomverhaal vergroenen is een werkpunt. Dankzij en met Bolt kunnen we nieuwe stappen zetten, meer inzetten op herbruikbare energie. Onze festivals moeten en zullen nog duurzamer zijn in de (nabije) toekomst."
- Yo Van Saet, festivaldirecteur Werchter Parklife
De installatie die Werchter Parklife zal voorzien van groene stroom

Schaalvergroting na succesvolle testcase, volgende zomer nog stap verder

Tijdens de vorige – weliswaar zeer beperkte – festivalzomer had Bolt al een goede testcase met Camping Belgica van StuBru. Dit radioprogramma, uitgezonden vanuit een mobiele radiostudio op een pop-up camping, werd twee maanden lang volledig met groene energie gemaakt dankzij een mobiel zonnepark met 72 zonnepanelen. Ook voor de huidige editie van Camping Belgica bouwde Bolt opnieuw een zelfvoorzienende micro-grid.

“We willen telkens een stapje verder gaan. Camping Belgica was erg kleinschalig”, zegt Verhaeghen. “Werchter Parklife, dat over een hele maand loopt, heeft de ideale schaalgrootte om een doorstart te maken naar échte grote zomerfestivals. Door deze kleinere editie van Werchter kunnen we de knowhow verwerven om er volgende zomer te staan met een installatie die een echt groot festival volledig kan doen draaien.”

U kan de installatie van Bolt op Werchter Parklife bezoeken op woensdag 30 juni 2021.

Lees meer