Mia en Tim
Bio-energieRumbeke

Mia en Tim

In het kort

  • bio-energie
  • research- en developmentcentrum voor land- en tuinbouw
  • energie voor 25 huishoudens

Als research- en developmentcentrum voor land- en tuinbouw is Inagro actief op zoek naar nieuwe kansen voor de sector. Naast een zonnepaneleninstallatie (zie opwekkers Bart en Henk) investeren ze nu ook in een biogasinstallatie. Meet Mia en Tim, verantwoordelijk voor deze experimentele vorm van groene energie. 

Inagro is het belangrijkste research- en developmentcentrum voor land- en tuinbouw in West-Vlaanderen. Daarnaast dragen ze deze kennis actief over naar de land- en tuinbouwer. Naast zonne-energie, werken ze nu ook voor de biogasinstallatie samen met Bolt.  

Mindshift 

De biogasinstallatie op de site in Roeselare is al operationeel sinds 2007. Toch was het zoeken naar een juiste werkwijze. “We vertrokken vanuit de idee om producten te kweken met als doel ze te vergisten tot energie”, legt Mia uit. “Op dat moment was het een trend om energiegewassen te telen. Al snel beseften we dat dit indruist tegen onze visie om ethisch om te gaan met voedsel.” Nu draait de biogasinstallatie volledig op restproducten zoals mest- en groentenafval.

Ui, dat stinkt! 

Tim is operationeel verantwoordelijke bij Inagro. “We doen veel aan onderzoek. Al blijft het vooral een kwestie van trial and error”, legt Tim uit. “Een tijdje geleden experimenteerden we met de resten van uien. Ecologisch en energierijk. Totdat we merken dat het vergisten van uien een pertinente geur met zich meebracht. Helaas kregen we die geur niet onder controle en moesten we overschakelen op iets nieuws.”

Voorbeeldfunctie

Inagro doet veel aan onderzoek, verzamelt data en communiceert deze ook naar de sector. “We experimenteren niet alleen met onze biogasinstallatie maar ook met verschillende zonnepanelen en restwarmte van de verbrandingsoven voor de nieuwe dakserre die volop in aanbouw is”, verklaart Mia. Op het verlanglijstje staat ten slotte de installatie van een windmolen. “We willen met Inagro een voorbeeldfunctie uitdragen”, besluit Mia. 

Ook opwekkers Bart en Henk maken deel uit van Inagro. 

Koop je energie bij Mia en Tim! Bereken jouw prijs en kies voor deze opwekker.

Meer weten over Inagro? Surf naar de website inagro.be

Bij jou in de buurt