Alles over zonnepanelen

Wat is een terugdraaiende teller?

Dorien
Dorien
Wek jij zelf energie op en heb je thuis nog een analoge meter? Dan draait deze meter automatisch terug, wanneer er energie opgewekt wordt. Voilà, een terugdraaiende teller.

Een analoge meter kan de elektriciteit die je van het net afneemt niet apart registreren van de elektriciteit die je erop gooit. Dus wanneer je elektriciteit injecteert op het net, dan zal de schijf van je analoge meter terugdraaien: de terugdraaiende teller. 

Goed om weten

Als je in Wallonië woont, kan je digitale meter ook ‘terugdraaien’. In Wallonië kan je nog geen teruglevercontract afsluiten.

De meterstand die je jaarlijks doorgeeft zal daardoor overeenkomen met de energie die je werkelijk afnam van het net. Heb je meer energie geïnjecteerd dan afgenomen, dan zal je afname afgerond worden op 0 kWh. Dat heeft natuurlijk ook impact op je energiefactuur

Een digitale meter registreert de elektriciteit die je afneemt van het net en de elektriciteit die je erop plaatst wél apart. Als je zonnepanelen en een digitale meter hebt, word je automatisch vergoed voor de stroom die je injecteert, omdat je meter deze hoeveelheid stroom precies kan meten.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hallo, ik ben Dorien

Als pr-specialist is het mijn taak om energie toegankelijk te maken voor iedereen. Is dit artikel volgens jou vlot geschreven, of heb je nog opmerkingen? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?