Energie bij je thuis

Energieleveranciers vergelijken, hoe doe je dat?

Pjotr
Pjotr
Of het nu gaat om providers, verzekeringen of energie, het is belangrijk om te kijken en vergelijken. Welk dekseltje op jouw potje past, hangt af van verschillende factoren. Dat is bij de keuze voor een energieleverancier niet anders.

Een energieleverancier koopt gas en elektriciteit aan en verkoopt deze aan particulieren en bedrijven. Elke energieleverancier biedt andere contracten aan, met andere prijzen, services en voorwaarden. Ga bij jezelf na wat je belangrijk vindt en probeer verder te kijken dan enkel ‘de goedkoopste’. Misschien wil je snel - én persoonlijk - geholpen worden bij een vraag? Of vind je het cruciaal om te kiezen voor groene energie? Of wil je gewoonweg weten waar je energie vandaan komt? Het speelt allemaal een rol in het maken van je keuze.

Goed om weten

Veel online energieprijsvergelijkers worden gedreven door commerciële doeleinden. Helaas, zelfs de website van de onafhankelijke autoriteiten in België (zoals de VREG in Vlaanderen, CWAPE in Wallonië en Brugel in Brussel en het overkoepelende CREG op federaal niveau) kunnen een vertekend beeld geven, doordat ze zich baseren op de prijzen die energieleveranciers maandelijks insturen. Sommige energieleveranciers werpen een goedkoop product op, zodat ze hoog in de ranking komen, zonder dat dit op de lange termijn houdbaar is. Stof genoeg voor een debat!

"Toen ik hoorde dat mijnenergie.be een website van DPG media is, viel ik van mijn stoel. Geregeld verschijnen er een artikels in Het Laatste Nieuws, ook in handen van DPG media, die mensen aanzetten tot switchen. Mijnenergie.be haalt daar dan winst uit."
- Eva, brand manager bij Bolt

Er zijn verschillende criteria om rekening mee te houden zoals de prijs van de energie, de herkomst en duurzaamheid ervan – bijvoorbeeld via de Groencheck – en de services waar je naar op zoek bent.

Tip! Ken je (jaarlijks!) verbruik. Bij prijssimulaties wordt er vaak gevraagd naar je verbruik, omdat je energieprijs afhangt van de hoeveelheid stroom die je verbruikt. Als alle websites een gelijk verbruik hanteren, kan je beter vergelijken. Veruit de eenvoudigste manier om je jaarlijks verbruik te achterhalen is er een jaarafrekening bijnemen. Je verbruik wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). 

Helaas hanteren sommige websites andere prijsberekeningen of verouderde tarieven, van een vorig jaar of vorig kwartaal en zal je uiteindelijke contract duurder of goedkoper uitkomen.

"De meest gestelde vraag op de helpdesk is ‘Zijn jullie de goedkoopste energieleverancier?’. Ik probeer dan altijd uit te leggen dat we geen prijsspeler zijn en niet werken met promoties, die geen realistisch beeld geven. Echte mensen, echte groene energie, dat is Bolt!"
- Pjotr, customer care manager bij Bolt

Met de tips die we hier aanreiken, kan je al enkele energieleveranciers uitsluiten. Als voor jou de prijszetting het zwaarst doorweegt, blijft het evenwel moeilijk om definitief de goedkoopste energieleverancier aan te duiden. Blijf kritisch kijken naar je contract. Toch de verkeerde keuze gemaakt? No worries, in België kan je als consument op elk moment kosteloos switchen van leverancier, ongeacht je contract.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hallo, ik ben Pjotr

Ik sta als customer care manager dag en nacht klaar om al jullie vragen rond energie te beantwoorden. Opmerkingen of vragen over dit artikel? Daarvoor kan je ook bij mij terecht.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?