Interview

Hanne: 'Onze stroom wordt nu 2 km hier vandaan opgewekt. Je weet dat het echt lokaal en groen is, da’s tof!'

Charlotte
Charlotte

Muziekfanaat Hanne zag schoon haar kans toen ze op haar favoriete radiozender Studio Brussel tijdens de quiz ‘Wie is de Wekker’ Gilles De Coster herkende. Ze zat er boenk op en won zomaar 4,5 jaar gratis groene stroom via Bolt. We gingen langs bij Hanne om haar te feliciteren én te weten te komen wat ze met die lokale energie van plan is. 

Hallo Hanne, proficiat. We vallen met de deur in huis: wie ben je? 

Ik ben Hanne en woon samen met mijn man, tweejarig zoontje en onze Berner sennen in Diest. 

Ik ben HR officer bij Harolds, een bedrijf dat actief is in het buitenleven en hier thuis ben ik logistiek manager, grapt ze.

Ik ben gepassioneerd door muziek in de breedste zin van het woord. Naar concerten gaan, muziek luisteren, gitaar spelen, muzikale boeken en biografieën lezen, … Ik doe het allemaal.

Je bent dus een StuBru-fan?

Ja! Vanaf het moment dat ik zelf de radiozender mocht kiezen, was het Studio Brussel. En dat is nog steeds zo.

Ook ’s ochtends om 7.30u – het moment van Wie is de Wekker - als we naar de crèche en het werk vertrekken, luister ik. Mijn man en ik hadden al snel een idee, maar waren helemaal niet zeker. Na een week ongeveer was het voor ons toch duidelijk dat het Gilles De Coster was en de tips die volgden bevestigden dat alleen maar. Toch hebben we nog lang gewacht om mee te spelen. 

Wat heeft je over de streep getrokken om deel te nemen?

De prijzenpot dikte snel aan, waardoor we uiteindelijk toch een bericht hebben gestuurd. We hebben vijf dagen meegespeeld en toen kregen we plots telefoon van Fien Germijns.

4,5 jaar gratis stroom, een heel mooie prijs!

Echt super! We hebben in 2017 een huis gebouwd en toen ook ingezet op energie: we wekken zelf stroom op met onze 26 zonnepanelen, zetten in op isolatie en installeerden een warmtepomp. Ons huis is bijna energieneutraal, dus zelfs in crisistijden zoals afgelopen winter valt onze energiefactuur echt heel goed mee. De gratis energie is natuurlijk wel mooi meegenomen. Die centen storten we integraal op ons spaarboekje of we gaan er een keer fijn van op reis. 

Er komt nu lokale, groene stroom uit jullie stopcontact. Proberen jullie ook op andere manieren jullie duit in het zakje te doen?

We letten wel echt op de kleine dingen. Als iedereen dat zou doen, zou dat al een verschil maken. We hebben hier thuis voor slimme domotica gekozen, waardoor we bijvoorbeeld de ruimtes heel gericht kunnen verwarmen. We rijden ook bijna elke dag met onze fiets naar het werk en laten de ene auto die we hebben zo vaak mogelijk staan. 

Tot slot. Je bent vanaf nu afnemer bij Bolt. Kende je het energieplatform al?

Mijn man en ik leerden ze vorige zomer op Rock Werchter kennen, omdat het podium The Slope op groene stroom draaide dankzij Bolt. Dat was de eerste keer dat Bolt me opviel.

Ik vind het concept wel echt leuk en doordacht. Onze opwekker is Ismaël van Futech uit Tessenderlo. Dat is vlakbij. Ze hebben hier twee kilometer vandaan een volledig veld volgeplaatst met zonnepanelen en we wandelen daar tijdens de wandelingen met onze hond altijd voorbij. Dus het is wel tof dat je weet dat je stroom op die plek opgewekt wordt. Dat maakt het heel tastbaar en lokaal. 

Bedankt Hanne.  

'De Wekker van Stubru' is een wedstrijd van radiozender Studio Brussel, die elke ochtend tussen 6 en 8u wordt gespeeld.

Lees meer