Nieuws

Bolt blikt terug op een succesvol 2023

Manon
Manon

2023 was een topjaar voor de Bolt community. We bereikten een nieuwe mijlpaal door een stad ter grootte van Turnhout volledig energieneutraal te maken. De festivalzomer werd een pak groener door onze gloednieuwe Solar Container. En dankzij een razend succesvolle crowdlending konden we het dak van Ancienne Belgique in Brussel vol zonnepanelen leggen.

Het beste nieuws van al? De vraag naar lokale, hernieuwbare stroom van onze energie-opwekkers steeg opnieuw sterk in 2023. “Het aantal Belgen dat nu écht groene stroom afneemt via Bolt nam toe met een kwart! Met onze 74.000 afnemers vormen we nu een energieneutrale stad zo groot als Turnhout”, vertelt Pieterjan, medeoprichter van Bolt.Dankzij al die afnemers en 207 opwekkers, spaarden we vorig jaar 19.500 kg CO2 uit.”

Solar (Container) on tour

2023 was ook het jaar van de succesvolle projecten. Zo zorgden we er met een speciale zonne-installatie voor dat het tweede seizoen van De repair shop volledig op hernieuwbare stroom werd opgenomen. Met nog meer op maat gemaakte zonne-installaties en onze gloednieuwe Solar Container - de grootste mobiele zonnepaneleninstallatie ter wereld (!) - zetten we afgelopen zomer ook heel wat festivals en evenementen over op streekstroom. Op Rock Werchter, Boomtown, Sfinks Mixed, Boterhammen In Het Park en Feeërieën spaarden we zo meer dan 40 ton CO2 uit.

Bolt in Brussel

Sinds de zomer van ‘23 draait openluchtzwembad Pool Is Cool in onze hoofdstad op lokale, groene stroom. En da’s niet ons enige wapenfeit in Brussel: we lanceerden er een succesvolle crowdlending om concertzaal Ancienne Belgique en daarmee ook het centrum van Brussel te verduurzamen.

“Op één dag tijd haalden we dankzij 245 investeerders maar liefst €127.000 op om het dak van de muziektempel vol zonnepanelen te leggen. Een fantastisch resultaat”, deelt Pieterjan. 204 panelen wekken er nu jaarlijks zo’n 70.000 kWh zonne-energie op. Het grootste deel daarvan gebruikt de concertzaal zelf. De overtollige stroom delen ze via Bolt met nog 7 andere huishoudens.

De toekomst is groen

"Het stijgende aantal energie-afnemers en het project met AB bewijst dat er een groot enthousiasme is onder ons Belgen om te investeren in hernieuwbare energie”, merkt Pieterjan op. “In 2024 mikken we dan ook op 100.000 energie-afnemers én gaan we nog een serieuze stap verder dan crowdlendings om de groene ommezwaai in België te versnellen.”

Hij besluit: “We willen echt álle Belgen aanspreken en samen bekijken hoe ze de overstap kunnen maken naar groene energie.” Onze community weet het al: een groene stroomversnelling kunnen we samen teweegbrengen door lokale energie met elkaar uit te wisselen. Nu jij nog?

Lees meer