Nieuws

Bolt zet de (festival)zomer op streekstroom

Dorien
Dorien

Bolt schakelt ook dit jaar opnieuw festivals en evenementen in België over op streekstroom. Met als primeur: de grootste mobiele zonnepaneleninstallatie ter wereld. De constructie heeft zo’n 170m2 aan zonnepanelen, een ingebouwde batterij en vouwt eenvoudig op tot in een container. Op die manier rijdt Bolt de Solar Container rond naar verschillende locaties deze zomer.

Voor het derde jaar op rij zorgt Bolt voor een (festival)zomer op hernieuwbare energie. In 2020 begon het energieplatform met de stroomvoorziening van Camping Belgica, het jaar nadien draaide Werchter Parklife op hernieuwbare energie. In de zomer van 2022 sloegen Bolt en Rock Werchter opnieuw de handen in elkaar én nam Bolt de stroomvoorziening op Sfinks Mixed voor zijn rekening. “We gaan telkens een stapje verder en gebruiken onze ervaringen en knowhow om festivals maximaal over te schakelen op groene stroom”, zegt Pieterjan Verhaeghen, CEO en medeoprichter van Bolt. “Dit jaar kunnen we aan de hand van de Solar Container nog efficiënter en makkelijker dieselgeneratoren vervangen."

Primeur: grootste mobiele zonnepaneleninstallatie 

"In onze zoektocht naar nieuwe, efficiënte oplossingen stootten we op de Solar Container van Marc en zijn familiebedrijf Jans uit Hoeselt, zij bouwden de grootste mobiele zonnepaneleninstallatie om festivals en evenementen van groene stroom te voorzien,” vertelt Pieterjan. Met een oppervlakte van 170m2 aan zonnepanelen kan de installatie zo’n 150 à 200 kWh per dag - afhankelijk van het weer - aan stroom opleveren. De opgewekte stroom kan eveneens worden opgeslagen in de ingebouwde batterij van 55 kWh.

De Solar Container van Bolt rijdt deze zomer rond om verschillende locaties van lokaal opgewekte stroom te voorzien: o.a. Boomtown op de Gentse Feesten, Sfinks Mixed in het Antwerpse en Zuiderbad in Hofstade. Tijdens een eerste proefproject kon de installatie maar liefst twee dagen lang stroom leveren voor de bar, licht en muziek op de Grote Markt in Mechelen.

Solar Container van Bolt ©Illias Teirlinck

In het kort:

  • 170m2 aan zonnepanelen

  • 104 zonnepanelen

  • Draait mee met de zon

  • Levert 150 à 200 kWh aan stroom

  • Batterij-capaciteit van 55 kWh

  • Kan opgeplooid worden in een 13m lange container

Vijf festivals schakelen versnelling hoger: Rock Werchter, Boomtown, Sfinks, Boterhammen in het Park en Feeërieën

“Elk jaar proberen we onze expertise en oplossingen te verbreden, zo komen we telkens een stapje dichter bij een dieselvrije zomer,” stelt Pieterjan Verhaeghen. Dit jaar werkt Bolt samen met vijf festivals die deze ambitie mee helpen waarmaken: Rock Werchter, Boomtown, Sfinks en voor de eerste keer in Brussel met Boterhammen in het Park en Feeërieën. Door een combinatie te maken van zonnepanelen, batterijen en netstroom kan een groot deel van deze festivals op streekstroom draaien. 

Zonnepanelenconstructie aan de ingang van Rock Werchter 2023 ©Ward Rombaut

Out of the box denken is cruciaal voor de toekomst

"Helaas komt 75% van de CO2-uitstoot van festivals en evenementen van dieselgeneratoren die backstage stroom opwekken. Bij Bolt zijn we ervan overtuigd dat het anders kan. Door een combinatie aan zonnepanelen, batterijen en netstroom kan je een evenement voor een groot deel van hernieuwbare energie voorzien. Wij kunnen met een aantal festivals alvast het verschil maken, maar om de hele zomer dieselvrij te maken, is er meer actie nodig. Daarom een warme oproep aan organisatoren: denk out of the box. Er zijn zoveel oplossingen voor de hand om de omschakeling naar groene stroom te maken. Benader bijvoorbeeld een zonnepaneleninstallateur, er zijn heel wat grote en kleinschalige installaties te huur. Zelf kwamen wij uit bij de Solar Container of bedachten we creatieve zonnepanelenopstellingen. De oplossingen zijn er, we moeten ze alleen veel meer benutten. Ook thuis kan je een verschil maken en 85% van je CO2-uitstoot besparen door over te schakelen op streekstroom."
- Pieterjan Verhaeghen, CEO en medeoprichter van Bolt

*Bron: British Green Festival Alliance, 2012.

Bolt maakt als energieleverancier de verbinding tussen duurzame energie-opwekkers en -afnemers en trekt deze duurzame filosofie ook door in andere initiatieven zoals het vergroenen van festivals en evenementen in België.

Lees meer