Grootste mobiele zonne-installatie ter wereld op Gentse Feesten

Dorien
Dorien

Een nieuwe editie van Boomtown op de Gentse Feesten is van start gegaan. Deze editie is duurzamer dan ooit. In primeur zal de grootste mobiele zonnepaneleninstallatie ter wereld van Bolt het festival mee van lokale, groene stroom voorzien. Dat is 170m2 oppervlakte aan zonnepanelen oftewel 104 panelen die 7 dagen lang op de Kouter voor groene stroom zorgen. 

Voor het tweede jaar op rij werkt Boomtown samen met energieplatform Bolt om het festival van groene stroom te voorzien. Dit jaar met een primeur: de grootste mobiele zonne-installatie ter wereld voor festivals en evenementen. Die zal de Kouter 7 dagen lang van lokale, groene stroom voorzien. De VIP-zone: bars, koelwagen en led schermen zullen er op zonnestroom draaien. 

"In onze zoektocht naar nieuwe, efficiënte oplossingen stootten we op de Solar Container van Marc en zijn familiebedrijf Jans uit Hoeselt, zij bouwden de grootste mobiele zonnepaneleninstallatie om festivals en evenementen van groene stroom te voorzien. Met een oppervlakte van 170m2 aan zonnepanelen kan de installatie zo’n 150 à 200 kWh per dag - afhankelijk van het weer - aan stroom opleveren. De opgewekte stroom kan eveneens worden opgeslagen in de ingebouwde batterij van 55 kWh."
- Pieterjan Verhaeghen, CEO en medeoprichter van Bolt

Bolt’s Solar Container in het kort:

  • 170m2 aan zonnepanelen

  • 104 zonnepanelen

  • Draait mee met de zon

  • Levert 150 à 200 kWh aan stroom

  • Batterij-capaciteit van 55 kWh

  • Kan opgeplooid worden in een 13m lange container

"Boomtown zet al jaren sterk in op de volhoudbaarheid en de verduurzaming van het festival. Zo brachten we vorig jaar ons energieverbruik in kaart en zoeken we op basis van deze resultaten naar manieren om onze ecologische voetafdruk te verminderen. De aanwending van en het experiment met de mobiele zonnepaneleninstallatie van Bolt kadert binnen deze inspanning."
- Eric Smout van muziekclub Democrazy, de organisatie achter Boomtown
"Met de grootste mobiele zonnepaneleninstallatie ter wereld draagt Bolt bij om de groenste Gentse feesten te realiseren. Geen dieselgeneratoren maar lokale en hernieuwbare energiebronnen doen de muziek klinken en houden de drankjes koel. Zowel Stad Gent als de organisatoren op de verschillende pleinen tonen met talrijke initiatieven aan dat feesten en duurzaamheid hand in hand gaan."
- Federaal minister van energie Tinne Van der Straeten

De Solar Container rijdt deze zomer rond om verschillende evenementen van lokaal opgewekte stroom te voorzien. Boomtown op de Gentse Feesten is het eerste festival waar de container neerstrijkt. Daarna zal de Solar Container nog Sfinks Mixed en kleinere evenementen in België van zonnestroom voorzien.

Bolt maakt als energieleverancier de verbinding tussen duurzame energie-opwekkers en -afnemers en trekt deze duurzame filosofie ook door in andere initiatieven zoals het vergroenen van festivals en evenementen in België.

Lees meer