Interview

Lore van GRUUN: ‘Stroom van een Brusselse stadgenoot, dat zou tof zijn’

Charlotte
Charlotte
In 2018 besloot Lore haar leven een nieuwe wending te geven, ze stampte in hartje Brussel met GRUUN een gezellige plantenshop uit de grond waar je ook kan genieten van een kop koffie. Het is haar manier om Brussel dat tikkeltje warmer en groener te kleuren. In 2019 besloot Lore om over te stappen naar Bolt om GRUUN nog ‘gruuner’ te maken. Genoeg reden voor ons om eens langs te gaan.

Hoi, Lore. We vallen met de deur in huis: waarom koos jij voor Bolt?

Bolt viel mij gewoon op: twee jonge gasten die besloten hadden om iets super zot te doen. Ik vond dat zo gedurfd om de logge energiewereld op zijn kop te zetten én het gewoon anders aan te pakken. Ik was daar zelf niet superhard mee bezig, maar dat lef en die durf triggerde me wel. Dus toen ben ik Bolt beginnen volgen op Instagram. Iets later is Thomas (Hendrickx, Business Development Manager bij Bolt), het lief van een goede vriendin van mij, daar gaan werken. Hij was enthousiast over de missie van zijn nieuwe werkgever, waardoor er voor mij geen twijfel meer mogelijk was.

Geen spijt van je keuze?

Nee, je weet vanwaar je stroom komt. Bolt is daar heel eerlijk over. Ik vind het gewoon heel fijn om te weten dat de energie die je verbruikt van zonnepanelen of van een andere energiebron van een gezin komt.

gruun-lore.jpg

Wij proberen het anders te doen. Is er iets bij jou blijven hangen?

Wat ik echt cool vind, is dat afgelopen zomer enkele festivals zoals Werchter Parklife en Camping Belgica op duurzame streekstroom draaiden, in plaats van op vervuilende dieselgeneratoren. Bolt toonde hoe het anders kan. Ik herinner me ook nog dat jullie IJslandse certificaten die grijze stroom groen kleuren weer terug stuurden, indrukwekkend!

Wie is jouw energie-opwekker?

Dat heb ik toch even moeten opzoeken. Ik weet nog wel dat ik het toen jammer vond dat ik geen Brusselse opwekker kon kiezen. Het is dan ook al meer dan twee jaar geleden, maar ik heb gekozen voor Valerie en Frederik. Een jong koppel met een boerderij in Zomergem.

Ik vond het waarschijnlijk nice dat een boerenkoppel die duurzame keuze maakt. We denken bij een boerderij vaak nog aan de ouderwetse boerenstiel, terwijl dat tegenwoordig ook gewoon jonge mensen zijn die willen innoveren en de duurzame kaart trekken.

Duurzame keuzes, we kunnen er niet meer omheen. Wij zijn natuurlijk benieuwd hoe jij - naast energie - je duit in het zakje doet?

Ik probeer bij te dragen op zoveel mogelijk vlakken, hé. De lichten uitdoen, niet te lang douchen, wat soms toch een kleine struggle is,... Ik doe ook zoveel mogelijk met de fiets, maar voor mijn job heb ik toch nog vaak de camionette nodig, dus dat blijft. In GRUUN hebben we wel geen chauffage. We houden het zo lang mogelijk vol zonder én pas wanneer het echt te koud wordt, zetten we van die kleine vuurtjes. Daarnaast recycleren we, maar eigenlijk proberen we gewoon zo weinig mogelijk afval te creëren. We willen niets verloren laten gaan en gebruiken herbruikbare verpakkingen. Oh, en ik vergat het bijna. Mijn papa installeerde in de kelder bassins, waarmee we regenwater van het dak opvangen. Daarmee geven we onze planten water: beter voor het milieu én extra vitamientjes voor de planten!

Heb jij nog een tip voor Bolt?

Het idee dat ik stroom van een Brusselse stadgenoot had kunnen afnemen, dat had ik echt tof gevonden. Maar ik begrijp dat dat niet altijd kan. Bolt is een project van lange adem en het groeit voortdurend.

Ondertussen hebben we al een aantal energie-opwekkers in Brussel.

Ah, voila, tof!

Lore, nog een laatste vraag: hoe zou je de lezer van dit artikel van Bolt overtuigen?

Ik vind het gewoon heel belangrijk dat je weet van waar je energie komt. Het is een eerlijk Belgisch bedrijf dat ervoor zorgt dat jij gebruik kan maken van de elektriciteit die een Belgisch gezin opwekt. Dat lijkt me het meest waardevolle.

Op zoek naar een toffe plant of zin in een warme kop koffie in het groen: ontdek dit ‘gruun’ plekske in hartje Brussel. GRUUN is alle dagen open van 10.00u - 18.00u.

Lees meer