Nieuws

Overschot aan zonnestroom van Ancienne Belgique nu beschikbaar via Bolt

Dorien
Dorien

In maart lanceerden AB en Bolt een crowdlending voor de installatie van zonnepanelen op het dak van AB. In minder dan één dag werd het totaalbedrag van €127.000 opgehaald. Intussen liggen de zonnepanelen op het dak en draait de concertzaal deels op eigen opgewekte zonne-energie. De zonne-energie die niet verbruikt wordt, is vanaf vandaag rechtstreeks beschikbaar voor 7 huishoudens.

Bolt plaatste 204 zonnepanelen op het dak van AB, goed voor jaarlijks zo’n 70.000 kWh aan zonne-energie. Het grootste deel van de energie gebruikt de concertzaal zelf. De overtollige groene stroom delen ze via energieplatform Bolt. 

Huishoudens uit de buurt kunnen vanaf vandaag mee genieten van het groene energie-overschot van AB. Via onze website kan je rechtstreeks stroom kopen van Willy - Yves Wullaert - huisbewaarder van AB. Zo’n 7 huishoudens kunnen zich aansluiten met hun energiecontract.

"Dankzij Bolt kunnen consumenten zelf kiezen bij welke lokale opwekker ze groene energie kopen. Op onze website zie je op de kaart van België wie streekstroom aanbiedt in jouw buurt. Hier in Brussel kom je onder andere bij Willy terecht, die AB representeert."
- Pieterjan Verhaeghen, mede-oprichter en CEO van Bolt

“Het voelt speciaal om dit als concertzaal te kunnen doen”, vertelt Willy. Ook voor AB-directeur Tom Bonte is de samenwerking met Bolt een evidente keuze: “AB gelooft in een groene transitie, ook in de stad. We willen een katalysator zijn voor verduurzaming in onze buurt, toevallig het centrum van ons mooie Brussel.”

De crowdlending

De evenementensector heeft een ontegensprekelijke impact op het milieu. Daarom besloten Bolt en AB om de handen in elkaar te slaan en een crowdlending op te starten om de concertzaal voortaan van groene stroom te voorzien. In minder dan één dag werd via het crowdlending-platform van Bolt het beoogde totaalbedrag van €127.000 opgehaald. Daarmee werd de aankoop en installatie van de zonnepanelen bekostigd. Particulieren investeerden een bedrag van €200, €500 of €1.000. Daarvan zal Bolt jaarlijks een deel terugbetalen met een rente van 6%, verspreid over een periode van 7 jaar.

"Het project met AB toont aan dat er een groot enthousiasme is onder de Belgen om te investeren in hernieuwbare energie. We horen veel lokale ondernemers die de omschakeling willen maken, maar niet iedereen heeft de ruimte en middelen om dat te doen. Om de groene ommezwaai te versnellen, willen we met Bolt alle Belgen - echt iedereen - aanspreken om actief te bekijken hoe ze energie-opwekker kunnen worden en zo hun steentje kunnen bijdragen. Net als bij AB willen we hen helpen bij de volledige realisatie van het project: van financiering tot de technische opvolging. Crowdlendings zijn een goede eerste stap in die richting. Maar in de toekomst gaan we nog een stapje verder."
- Pieterjan Verhaeghen, CEO en medeoprichter van Bolt

Wil jij de lokale groene stroom van AB bij jou thuis? De overtollige zonnestroom is beschikbaar via deze link.

Meer lezen?