Interview

Laura van Kwiek: ‘Zelfs de spiegel hier aan de muur is gemaakt door onze buurvrouw’

Charlotte
Charlotte
Robbe en Laura, oftewel ‘the brains and the creative beauty’, zoals ze zichzelf omschrijven, startten begin 2021 Kwiek: een gezellige en gezonde (no) fastfood bar in hartje Gent. Ze willen bewustwording creëren bij hun stadsgenoten: niet alleen rond voeding, maar ook rond duurzaamheid en de impact van een korte keten. De keuze van energieleverancier was dus een no-brainer: Bolt!

Dag, Robbe en Laura. Wat kan je ons nog vertellen over Kwiek?

Robbe: ”We willen voor alle Gentenaars een snelle, maar gezonde hap op hun bord toveren. Bij ons kan je naast een verse small, medium of large portie ook een maaltijd ‘op maat’ bestellen. Die maaltijd bevat dan exact de hoeveelheid eiwitten en calorieën die jouw lichaam nodig heeft. Leuk, hé!

Laura: “Kwiek vertelt ook gewoon een lokaal verhaal. Onze groenten-, fruitleveranciers en slager zijn praktisch buren. Ze liggen op fietsafstand van elkaar. Ook al onze drankjes komen uit België. We proberen echt alles dichtbij te houden.”

Net als Bolt.

Robbe: “Ja! We wilden het lokale verhaal verder doortrekken. Op dat moment zag ik Bolt z’n opmars maken en ik was direct fan. Voor ons was het een vree makkelijke beslissing. Bolt komt qua storytelling volledig overeen met wat wij ook willen uitdragen.”

Laura: “Ja, inderdaad, we proberen dat lokale in alles door te trekken. Zelfs de spiegel hier aan de muur is gemaakt door onze buurvrouw (lacht). Ik kende Bolt nog niet toen Robbe erover begon, maar het klinkt zo logisch. Ik vroeg me zelfs af: waarom leer ik dat nu pas kennen? Natuurlijk kiezen wij voor een leverancier van groene én lokale energie.”

kwiek-robbe-laura.jpeg

Wie is jullie energie-opwekker?

Laura: “Valerie en Frederik, een enthousiast koppel uit Zomergem dat een boerderij runt. Wij hebben ook als koppel een zaak gestart. Op die manier voelen we ons als stadsmensen toch ook verbonden met een landbouwersfamilie.”

Robbe: ‘Maar je zou kunnen zeggen dat we zelf ook energie opwekken. Ons groenafval doen we in containers van Renewi en dat wordt omgezet in bio-energie. Alle overschot van groenten en fruit wordt apart gehouden, daar mag geen vlees en saus bij, omdat dat wordt omgezet in bio-energie.’

Cool! Wij proberen het ook anders aan te pakken. Wat springt er voor jullie uit?

Robbe: “Ik moet toch toegeven dat er niet veel kan tippen aan de fiets die ik won tijdens de actie in samenwerking met Cowboy. Maar eigenlijk is het gewoon Bolt’s communicatie. Ik vind dat tof. Ze reageren ook altijd op onzestories of liken posts, het voelt heel persoonlijk. Je hebt nooit het gevoel dat je tegen een groot bedrijf aan het babbelen bent. Dat is echt iets wat me over gans de lijn bijblijft. Uiteraard steekt een ‘Cowboy’-fiets winnen er een tikkeltje bovenuit, maar Bolt, dat zou een zaak van mijne maat kunnen zijn. Het zijn gelijk mensen die met je bezig zijn, die ook om je geven en die je niet gewoon zien als een toekomstige prospect of sale.”

Laura: “Ik vind het ook leuk dat je veel informatie vindt: over wie je energie opwekt en waar die dan vandaan komt.”

De klimaatcrisis valt niet meer te ontkennen. Lig je er soms van wakker?

Robbe: “We liggen er niet letterlijk wakker van, maar het houdt ons uiteraard wel bezig. Ik ben fan van technologische ontwikkelingen en ben dus heel benieuwd wat de toekomst in petto heeft. Het is sowieso een interessant tijdperk voor de mensheid. Helaas schrikken bepaalde zaken ook af: neem nu het gebrek aan goede, politieke beslissingen.

Ik hoop in de toekomst meer bewuste ondernemers te zien opduiken. Mensen die met hun uitvindingen misschien wel het verschil kunnen maken. Ik verwacht dus veel van de vrije markt en nieuwe start-ups die respect hebben voor het klimaat.”

Hebben jullie nog een tip voor Bolt?

Robbe: “Goh, puur als ondernemer denk ik dat er op het vlak van marketing nog heel wat mogelijkheden zijn. In Gent is het nog niet zo gekend. Kijk naar Laura: die kende het een jaar geleden nog niet. Dus dan weet je gewoon dat er nog heel wat mensen Bolt niet kennen, terwijl er in een linkse stad zoals Gent, wel heel veel potentiële Bolt-klanten zijn. Go, marketingteam!

Zin in (no) fastfood? Je gezonde hap staat alle dagen (zondag is rustdag) in Kwiek klaar van 11.30u - 21.00u.

Lees meer