Bolt en StuBru
gingen een hele
zomer lang dieselvrij

Bolt en StuBru sloegen de handen in elkaar. Voor de eerste keer ooit werd een live radiostudio voorzien van ter plaatse opgewekte zonne-energie.
Bolt Energie

Met uitzendingen vanop een tot de verbeelding sprekende locatie in Vlaanderen maakte StuBru de hele zomer live radio. Het summer-en coronaproof ‘Camping Belgica’ draaide volledig op groene stroom in plaats van op vervuilende dieselgenerators. Een uniek experiment én wereldprimeur!

Hoe kan dat?

Met een mobiel zonnepark van 72 panelen en een grote batterij voorzag Bolt Camping Belgica van lokaal opgewekte stroom. Wanneer de zon harder scheen, en de panelen dus meer stroom opwekte dan op dat moment nodig was, werd de resterende zonnestroom in een batterij opgeslagen. Zo kon er ook na zonsondergang voldoende stroom worden geleverd.

about-1.jpg

Niet begrepen? Fien Germijns van StuBru legt het nog eens uit.

Kilovoltampère en kilowattuur? Kilowatte? Fien zet het om naar mensentaal en vertelt je waarom Camping Belgica niet alleen de zwoelste, maar ook de meest ecologische camping van het land was.

parallax.jpg
"Een mobiel zonnepark,
dat kan dan ook op andere
festivals en events?"
Eva De Roo

Maar er is meer!

Voor Bolt was dit project met StuBru een testcase voor een plan op grotere schaal. Festivals hebben ontegensprekelijk een ecologische voetafdruk. De doelstelling van Bolt is om tegen 2023 alle dieselgeneratoren op festivalweides te vervangen door lokale opgewerkte stroombronnen. Als duurzaam energieplatform wilt Bolt organisatoren begeleiden bij deze groene transitie.

about-2.jpg

Nog steeds zo-zo?
Zeg het met Eva De Roo!

Bolt-ambassadeur Eva De Roo legt uit hoe je naast patatten en wortelen nu ook stroom lokaal kan kopen. Echte energie van échte mensen.

Wat bespaarde Bolt?

liter diesel
kg CO2
gram stikstofdioxide
Dat is gelijk aan 23.000 kilometer met de auto rijden of
twee keer op-en-af vliegen naar New York.

Partners

Dit project kwam tot stand dankzij StuBru. Bolt werkte samen met Greener (dat zorgt voor de batterij-opslag) en Enervest (waarmee het modulaire zonnepanelenpark ontwikkeld werd). Samen sterk!

  • Studio Brussel
  • Greener
  • 7C Solarparken

Zelf overstappen?

In minder dan 5 minuten kan je je registreren. Wij regelen alles!