Groene energie

Wat is windenergie?

Eva
Eva

Het concept van windenergie bestaat al jaren. De eerste windmolen werd waarschijnlijk ontwikkeld in de zevende eeuw in Perzië. De lokale bevolking gebruikte ze om graan te malen of water op te pompen. Met de opkomst van de stoommachines in de zeventiende eeuw stond het gebruik van windmolens op een laag pitje, maar in de jaren ‘80 kwamen de windturbines in opmars. Inderdaad, de gigantische witte mastodonten langs de autosnelweg of in de Noordzee zijn intussen niet meer weg te denken en voorzien heel wat Belgen van stroom.

Wat is windenergie?

Windenergie is een van de meest ‘schone’ energiebronnen die er bestaat. Ze stoten geen vervuilende stoffen uit in de lucht maar wekken wel veel energie op. En mocht je nog een geruststellende gedachte willen: het zal altijd blijven waaien in ons Belgenland. 

Windenergie wordt geproduceerd door windmolens in alle maten en soorten, waarvan de grote windturbines de meest voorkomende zijn. Eén windturbine produceert op twintig jaar maar liefst 80 keer zo veel energie als er nodig was om eentje te bouwen. Het mag dus niet verbazen dat de productie van windturbines in de lift zitten. Er worden steeds meer windturbines op land en zee gebouwd en overal in België worden windparken aangelegd. Wist je dat België nu al in de wereldtop staat op vlak van windmolens op zee? Goed bezig! 

Hoe werkt het? 

Windmolens werken best wel simpel. De wieken van de molen vangen de wind. Daardoor gaat de as, waaraan die wieken zitten, draaien. Die draaiende as brengt een generator in beweging. Deze generator zet de draaibeweging om in elektriciteit. Dit proces is te vergelijken met een dynamo op een fiets. 

Niet elke windmolen zorgt voor evenveel elektriciteit. De hoeveelheid elektriciteit die een windmolen opwekt, heeft te maken met de ligging van de windmolen. Op zee is er bijvoorbeeld meer wind dan in een stad. Ook de hoogte speelt mee. Hoe hoger een windmolen, hoe meer wind. 

Ten slotte breken wetenschappers hun hoofd over een manier om windenergie op te slaan. To be continued…

"Via een subsidieregeling heb ik de kans gekregen om te investeren in een mini-windmolen, en ik heb er geen seconde spijt van gehad. Ik woon in Gistel, vlakbij de Noordzee en hier waait het altijd. Ook kijk ik graag naar mijn windmolen. Het is niet zo’n betonnen mastodont zoals je ze ziet naast de autosnelweg, maar eentje van 15 meter met een groene mast en wieken in larikshout. Het gaat mooi op in de groene omgeving."
- Dominique, zaakvoerder van Porkyfarm en opwekker bij Bolt

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hey, ik ben Eva!

Ik zorg als brand manager ervoor dat het energieverhaal zo goed en helder mogelijk wordt verteld. Vind je dit artikel niet duidelijk of heb je vragen? Ik sta voor je klaar.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?