Groene energie

Wat zijn hernieuwbare energiebronnen?

Charlotte
Charlotte
Hernieuwbare energie, ook wel duurzame of groene energie genoemd, is energie afkomstig van natuurlijke bronnen, die onuitputtelijk zijn. Denk aan wind, water, zon en biomassa. Hernieuwbare energiebronnen bieden tegenwicht aan fossiele en kernenergie en dragen bij aan een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

Alle hernieuwbare energiebronnen op een rijtje:

- Zonne-energie
- Windenergie
- Hydraulische energie of waterenergie
- Bio-energie: de vergisting van mest of voedselresten

Bekende niet-hernieuwbare energiebronnen zijn:

- Verbranding van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, aardolie of steenkool
- Kernenergie
- ‘Bio-energie’: de verbranding van bomen of restafval

Goed om weten

Goed om weten Niet alle vormen van bio-energie zijn een duurzaam alternatief voor niet-hernieuwbare energiebronnen. Lees meer over bio-energie.

Waarom hernieuwbare energiebronnen?

Zoals we hierboven al vertelden, zijn hernieuwbare energiebronnen er om de klimaatverandering tegen te gaan. In tegenstelling tot niet-hernieuwbare energiebronnen stoten ze geen CO2 of koolstofdioxide uit in de lucht. Dit maakt ze heel geschikt om stroom mee op te wekken zonder dat dit tot gevolg heeft dat de aarde verder opwarmt, zoals bij fossiele brandstoffen. 

Daarnaast is België voor niet-hernieuwbare energiebronnen grotendeels afhankelijk van andere landen, zoals Rusland. Inzetten op hernieuwbare energiebronnen biedt ons als land de mogelijkheid om minder afhankelijk te worden van buitenlandse energieleveranciers. Dit zorgt voor energieprijzen die minder schommelen, als de vraag op de internationale markt bijvoorbeeld zou toenemen.

Tenslotte zijn hernieuwbare energiebronnen onuitputtelijk. Ze kunnen niet ‘opraken’ en zijn daardoor op veel vlakken voordelig voor jou én onze aarde.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hey, ik ben Charlotte!

Ik schrijf regelmatig voor Bolt als freelancer. Dit artikel is er om je te helpen. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?