Alles over zonnepanelen

Wat is een energiegemeenschap?

Charlotte
Charlotte
Je hoort het hier en daar al wel eens opduiken: ‘wij vormen een energiegemeenschap.’ Nochtans weet nog maar een kleine minderheid hier in België wat dat nu net betekent. Een kort woordje uitleg.

Steeds meer mensen die deels zelf kunnen voorzien in hun energie, door bijvoorbeeld hun zonnepaneleninstallatie, verenigen zich met andere mensen om bepaalde activiteiten rond energie samen uit te oefenen: 

- Ze wekken energie op die ze zelf verbruiken, opslaan en/of verkopen.
- Ze bieden energiediensten aan of nemen er aan deel.
- Ze maken gebruik van gezamenlijke laadpalen voor hun elektrische wagens.

Je hebt natuurlijk ook gemeenschappen die bovenstaande activiteiten uitoefenen met uitsluitend groene energie: een hernieuwbare energiegemeenschap. De energiegemeenschap moet dan ook zelf in het bezit zijn van installaties om duurzame energie op te wekken.

Goed om weten

Start jij met een groep (buren) een energiegemeenschap, dan is het vanaf 1 januari 2022 verplicht om dat binnen de 30 dagen na de oprichting van de gemeenschap te melden bij de VREG.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hey, ik ben Charlotte!

Ik schrijf regelmatig voor Bolt als freelancer. Dit artikel is er om je te helpen. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?