Energie bij je thuis

Hoe wordt jouw maandelijkse voorschot bepaald?

Charlotte
Charlotte
De maandelijkse factuur die je ontvangt, is een voorschotfactuur. Dat wil zeggen dat je elke maand een vooruitbetaling doet voor je elektriciteit en/of gas. Een vooruitbetaling? Jouw elektriciteits- en gasverbruik wordt slechts één keer per jaar gemeten door de netbeheerder. Bijgevolg weet je (gewoonlijk) slechts één keer per jaar hoeveel je verbruikt hebt en hoeveel je dus moet betalen voor je energie. Op dat moment krijg je je afrekening. Je voorschot zorgt ervoor dat je niet in één keer een groot bedrag moet neerleggen op het moment van je afrekening.

Een vooruitbetaling op basis van je ingeschatte verbruik 

Om te bepalen welk voorschot jij best betaalt, wordt er gekeken naar jouw jaarlijks energieverbruik in het verleden. Je kan je verbruik van het jaar voordien zelf terugvinden op jouw vorige afrekening (ongeacht de leverancier). Als je verbruik niet gekend is (bijvoorbeeld bij een verhuis), wordt een inschatting gemaakt op basis van een Belgisch gemiddelde.

Goed om weten

Soms is de periode van jouw vorige afrekening korter dan een jaar en kreeg je een afrekening voor enkele maanden. Het verbruik dat je afleest, is dan niet representatief voor het hele jaar. In dat geval kan bij je overstap beter aanduiden dat je je verbruik niet kent, omdat je voorschot wordt ingeschat op jaarbasis.

Waarom een inschatting? 

We kunnen helaas niet met een glazen bol in de toekomst kijken. Daarom spreken we over een inschatting van je toekomstige verbruik. Jouw werkelijk verbruik wordt maar één keer per jaar opgemeten door de netbeheerder. Wanneer dat gebeurd is, geeft de netbeheerder je meterstanden door en stuurt de energieleverancier jou een afrekening. Als je verbruik hoger was dan ingeschat, zal je mogelijks bij moeten betalen. Lag je energieverbruik lager, dan krijg je geld terug. 

Kan ik zelf mijn maandelijks voorschot kiezen?

Vind je het voorschot te hoog of te laag? Dan kan je het op elk moment laten verlagen of verhogen bij je energieleverancier. Plan je bijvoorbeeld een jacuzzi te installeren, dan weet je dat je energieverbruik zal stijgen en is het aangeraden je voorschot te verhogen.

Met welke kosten houdt mijn maandelijks voorschot rekening?

Je voorschot wordt bepaald op basis van je verbruik, maar het is niet alleen de hoeveelheid energie die je betaalt. Je kan je energieprijs ruwweg opdelen in drie delen: de kost voor energie (gas en/of elektriciteit), nettarieven en bijdragen, en de kost voor de diensten van je energieleverancier. Jouw kost voor energie hangt af van de keuze voor een vast of variabel tarief. Meestal staan deze drie delen in verhouding tot je jaarlijks verbruik. Bijvoorbeeld: iemand die veel verbruikt, moet ook meer nettarieven en bijdragen betalen aan de overheid.

Goed om weten

Bij Bolt betaal je, ongeacht je verbruik, een vaste maandelijkse platformkost voor onze diensten en optimalisatie van ons platform. Daarnaast gaat de kost voor stroom rechtstreeks naar de door jouw gekozen lokale opwekker en de nettarieven en bijdragen storten we - zoals alle andere leveranciers - onmiddellijk door naar de overheid en netbeheerder. Ontdek meer over ons tarief.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hallo, ik ben Charlotte!

Ik werk bij Bolt als content specialist en vertaal moeilijke energietopics naar mensentaal. Dit artikel is er om je te helpen. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?