Energie bij je thuis

Welke energiecontracten bestaan er?

Charlotte
Charlotte
‘Ik sta op het punt om een nieuw energiecontract af te sluiten en hoorde mensen wel vaker praten over een vast en variabel tarief, maar toen ik besloot om mister Google te raadplegen, bleek dat energiecontracten op andere vlakken ook van elkaar kunnen verschillen.’ Klinkt dit jou bekend in de oren? Laten we de opties samen bekijken.

Je kan kiezen tussen een vast of variabel tarief 

Een vast tarief

Bij een vast tarief verandert de prijs voor 1 kilowattuur - de eenheid waarin jouw energieverbruik wordt uitgedrukt en gemeten - niet voor de duur van het contract dat je afsluit met een energieleverancier.

Een variabel tarief

De prijzen van energie stijgen en dalen, energie is dan ook een variabel product. Bij een variabel tarief volgt de energieprijs simpelweg de markt. Wanneer de marktprijzen voor energie dalen, profiteer je mee. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook: vindt er een prijsstijging plaats, betaal je ook meer.

Goed om weten

Hoewel de meerderheid van de gezinnen in België kiest voor een vast tarief, is dit niet de meest voordelige optie. De ups en downs in de markt vlakken jouw energieprijs uit! Zo ben je doorgaans gemiddeld 20% (!) goedkoper af met een variabel tarief ten opzichte van een vast tarief. Denk er dus goed over na en lees meer over het verschil tussen vaste of variabele tarieven.

Je kan kiezen tussen een privé of professioneel contract 

Een privé contract 

Een privé contract sluit je af wanneer je als particulier stroom bij je thuis wil én daarvoor dus een contract afsluit. Je kan meerdere energiecontracten op je naam aangaan, zo kan ook het contract voor je tweede woning gewoon op jouw naam staan.

Goed om weten

Heb jij zonnepanelen én een digitale meter bij je thuis? Dan kan je ook een teruglevercontract afsluiten. Als je groene energie opwekt, maar die niet zelf verbruikt en dus een overschot op het net gooit, dan ontvang je hiervoor een vergoeding.

Een professioneel contract

Een professioneel contract sluit je af wanneer je stroom wil voor je zaak of bedrijf.

Je kan kiezen tussen een contract van bepaalde of onbepaalde duur 

Een contract van bepaalde duur

Een contract van bepaalde duur is een overeenkomst voor één, drie of vijf jaar. Tijdens de looptijd van dit contract kan je leverancier de prijs die je voor je energie betaalt niet aanpassen. 

Aan het einde van je contract zal je energieleverancier je contract oftewel stilzwijgend verlengen of hij doet je vóór het verstrijken van je contract een nieuw aanbod. Je kan dat voorstel weigeren, maar dan moet je je leverancier wel contacteren. Doe je dat niet, dan zal je leverancier een contract automatisch laten ingaan met de nieuwe voorwaarden. 

Goed om weten

Een gewaarschuwd iemand is er twee waard. Lees dus alle communicatie met betrekking tot je contract grondig door, want een wijziging zal een nieuwe prijs voor jou betekenen.

Een contract van onbepaalde duur

Bij een contract van onbepaalde duur sluit je een contract af tegen bepaalde voorwaarden en prijsafspraken. Je leverancier kan die wijzigen, maar hij moet zich natuurlijk houden aan een opzegtermijn en je dus op tijd informeren.

Goed om weten

Je kan, als klant, op elk moment beslissen om van energieleverancier te veranderen. Wat de duurtijd van je contract ook is, jij hangt er dus niet de volledige looptijd aan vast.

Je kan kiezen voor groene of grijze stroom 

Grijze stroom 

Grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen, zoals gas, aardolie en steenkool. Die bronnen zijn niet duurzaam, omdat er verbranding nodig is om stroom te kunnen opwekken en daar komen schadelijke stoffen bij vrij. En die stoffen zijn slecht voor het klimaat, het is dus vuile energie. Bovendien raken die grondstoffen ook op en is het sowieso een eindig verhaal. 

Groene stroom

Groene stroom wordt volledig opgewekt uit duurzame en onuitputtelijke energiebronnen, zoals zon, wind, water en warmte. Bovendien komen er geen schadelijke stoffen vrij bij het opwekken van deze energie. Met groene energie maak je dus een milieubewuste keuze én draag je bij aan een klimaatneutrale toekomst.

Goed om weten

Het is niet altijd gemakkelijk om te weten of jouw energiecontract echt groen is. Greenwashing is geen uitzondering in de energiesector. Ga op zoek naar een transparante leverancier en doe een background check.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hey, ik ben Charlotte!

Ik schrijf regelmatig voor Bolt als freelancer. Dit artikel is er om je te helpen. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?