Groene energie

Wat is waterenergie?

Dorien
Dorien
Waterkracht is de oudste manier van energie opwekken. Al in de tweede of derde eeuw voor Christus (!) werden waterwielen ingezet voor het mechanisch bewerken van grondstoffen zoals graan en hout. Het is pas in het begin van de negentiende eeuw dat een zekere Jean-Victor Poncelet het waterwiel herontwerpt naar een inwaarts stromende turbine met gebogen wieken, een voorloper van de waterturbines zoals we ze vandaag de dag kennen. In België hebben we vandaag 135 waterkrachtcentrales, waarvan 118 in Wallonië. Indrukwekkend!

Wat is waterenergie?

Waterenergie is, net zoals andere hernieuwbare energiebronnen, een onuitputtelijke bron. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld zonne- of windenergie, is waterenergie niet afhankelijk van het weerbericht. Water is altijd in beweging, denk maar aan watervallen, eb en vloed of de stroming van rivieren. Extra punten voor waterenergie! 

Waterenergie is ook een vorm van schone energie. Waterturbines worden vaak gecentraliseerd in een watercentrale. Zo een watercentrale bouwen is een project van lange adem en kost ook wel wat energie, maar staat tegelijkertijd bekend om zijn houdbaarheidsdatum. Een watercentrale gaat tientallen jaren mee en stoot geen CO2 uit tijdens de opwekking van energie en laat geen afvalproducten achter. Ten slotte wordt het water in de buurt van een watercentrale vaak (her)gebruikt voor de irrigatie van landbouwgronden en zorgen stuwdammen ervoor dat vervuilend afval wordt opgevangen. Kortom, waterenergie voldoet aan alle kenmerken van duurzame energie, én meer.

Hoe werkt het? 

Bewegend water bevat energie. Om het water extra snel te doen bewegen wordt een niveauverschil gecreëerd in een watercentrale. Via een smalle sluis stroomt het water aan een bepaalde snelheid naar een lager gelegen gedeelte. Deze kracht doet de bladen van een turbine draaien. De turbine drijft op zijn beurt een generator aan die ongeveer hetzelfde werkt als een fietsdynamo: hij zet de bewegingsenergie om in elektriciteit. Een transformator zet ten slotte de gelijkstroom om in een wisselstroom die geschikt is om te plaatsen op het elektriciteitsnet.

De hoeveelheid energie die kan worden opgewekt is afhankelijk van het volume van het water en de snelheid van het water. 

Er zijn ook andere manieren om energie op te wekken via waterkracht, zoals ‘getijdenenergie’ en ‘golfenergie’, maar deze technieken worden steeds minder toegepast. 

"Water is voor mij het leven. We doen er alles mee, we drinken ervan, zwemmen erin, wassen ons ermee. Het idee dat je dankzij de watercentrales er ook energie kan uithalen vind ik ongelooflijk."
- Stéphane, zaakvoerder van Energie-Fleuves SA en opwekker bij Bolt
Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hallo, ik ben Dorien

Als pr-specialist is het mijn taak om energie toegankelijk te maken voor iedereen. Is dit artikel volgens jou vlot geschreven, of heb je nog opmerkingen? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?