Energie bij je thuis

Dag-, nacht- of weekendtarief?

Aline
Aline
Ik herinner me het nog alsof het gisteren was dat mijn mama zei: “De afwasmachine zetten we vanavond wel op, dat is goedkoper.” Om eerlijk te zijn, ik hoorde het in Keulen donderen. Is het voordeliger om je elektrische toestellen ’s nachts op te zetten??

Als je een tweevoudige meter in huis hebt, bestaat de kans dat het tarief voor je elektriciteit verschilt naargelang het moment van de dag dat je verbruikt. Je leest het goed, bestaat de kans, want het is mogelijk dat je een tweevoudige meter hebt met een enkelvoudig tarief.

Hoe gaat dat dan in zijn werk?

Je netbeheerder bepaalt de daluren van het elektriciteitsverbruik (= nachttarief), de uren dat er in het algemeen minder elektriciteitsverbruik is dan doorheen de dag (= dagtarief). Het weekendtarief, de prijs voor je energieverbruik tijdens het weekend, is gelijk aan het nachttarief.

Die daluren kunnen, afhankelijk van je netbeheerder, van elkaar verschillen. Meestal starten ze tijdens weekdagen ergens tussen 21:00 en 23:00 en schakel je weer over naar dagtarief tussen 6:00 en 8:00.

Een tweevoudige meter registreert je verbruik tijdens dag- en nachturen apart, vandaar de twee tellers!

Wat is een exclusief nachttarief?

Heb jij toestellen in huis die gemaakt zijn om tijdens de ‘daluren’ te werken - bijvoorbeeld een elektrische accumulatieverwarming, die ’s nachts oplaadt en de warmte dan vasthoudt om overdag af te geven –, dan kan je  beroep doen op het exclusief nachttarief en ontvang je korting op de netkosten op je energiefactuur.

Het capaciteitstarief

In de toekomst verdwijnt het exclusief nachttarief. Kerncentrales leveren 7/7 energie, maar mensen zijn actief en verbruiken dus veel meer energie overdag. De overheid wou daar in het verleden graag wat aandoen en wou daarom energieverbruik ‘s nachts aanmoedigen, zodat de energie die de kerncentrales ‘s nachts produceren ook gebruikt werd. Maar tijden veranderen en dus is er een nieuwe aanpak nodig: de overheden zetten nu meer in op hernieuwbare energiebronnen, waardoor we geen energie meer produceren volgens een vast patroon (de zon schijnt ‘s nachts bijvoorbeeld niet) én huishoudens kunnen nu ook die extra groene stroom op het net injecteren.

Daarom werd in 2022 het capaciteitstarief in het leven geroepen worden. Je betaalt op je elektriciteitsfactuur ook netkosten: de kosten die je betaalt omdat energie ook bij je thuis moet geraken. Die bijdrage zullen ze in de toekomst berekenen op basis van je piekverbruik: hoe minder je het netwerk belast, hoe minder je betaalt. Op die manier willen ze je aanmoedigen om je verbruik zoveel mogelijk te spreiden: probeer er dus zeker op te letten dat je je afwasmachine, wasmachine, droogkast enzovoort, niet allemaal tegelijkertijd opzet. Heb je zonnepanelen? Gebruik zoveel mogelijk je energie op het moment dat de panelen stroom opwekken.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hallo, ik ben Aline!

Voor Bolt kruip ik als freelancer regelmatig in mijn pen. Met dit artikel maak ik je wegwijs in de complexe wereld van energie. Loop je toch nog verloren? Neem dan contact met ons op.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?