Alles over zonnepanelen

Hoe word je vergoed voor je zonne-energie?

Pjotr
Pjotr
Als je met behulp van zonnepanelen energie opwekt en je je verbruik meet met een digitale meter, dan kan je in Vlaanderen met je energieleverancier een teruglevercontract afsluiten voor de energie, die je op het net injecteert en dus niet zelf verbruikt.

Je hebt je zonnepanelen in 2021 geplaatst

Je krijgt automatisch een digitale meter en je zal in het nieuwe systeem met injectietarief terechtkomen. In dit systeem betaal je enerzijds voor de hoeveelheid elektriciteit die je afneemt en ontvang je anderzijds een vergoeding voor de elektriciteit die je op het net ‘injecteert’ aan de hand van een teruglevercontract. Je netkosten staan zo in verhouding met je reëel verbruik. In Vlaanderen voorziet de Vlaamse Overheid een premie van maximaal 1500 euro.

Je hebt je zonnepanelen voor 2021 geplaatst

Door de afschaffing van het systeem met terugdraaiende teller door het Grondwettelijk Hof op 14 januari 2021 zal je als eigenaar van zonnepanelen in Vlaanderen niet meer tot 15 jaar na de plaatsing van je panelen kunnen terugvallen op het forfaitair prosumententarief voor het gebruik van het stroomnet. Je zal door je netbeheerder gecontacteerd worden voor de plaatsing van een digitale meter en worden overgezet op het systeem met injectietarief. Dat wil zeggen dat je enerzijds betaalt voor de elektriciteit die je afneemt van het net en ontvang je anderzijds een vergoeding voor de elektriciteit die je op het net ‘injecteert’. Je netkosten staan zo in verhouding met je reëel verbruik, zoals dat ook het geval was voor huishoudens zonder zonnepanelen. De Vlaamse Overheid voorziet een compensatie voor wie financieel benadeeld wordt door deze wijziging. Als je al een digitale meter had, zal je automatisch (zonder contact met je netbeheerder) worden overgezet op het nieuw systeem.

Je kan je teruglevercontract bij je huidige leverancier afsluiten, maar ook bij een andere. Al bieden de meeste leveranciers geen aparte teruglevercontracten aan. Een energieleverancier heeft de vrijheid om zelf te bepalen hoeveel hij je wil betalen voor de stroom die je op het net gooit. Bijgevolg kan je dus niet alleen prijzen beginnen vergelijken voor afname, maar ook voor injectie. Wij raden je aan om in beide gevallen te kiezen voor een leverancier die je kan vertrouwen. Dit artikel kan je helpen met je keuze.

Goed om weten

Als je zonnepanelen hebt en een digitale meter, krijg je bij Bolt automatisch een teruglevercontract (je moet het dus niet apart aanvragen) en wordt je eerlijk vergoed voor de stroom, die je op het net zet. Bij de prijssimulatie op onze website wordt de vergoeding mee in rekening gebracht in het voorstel voor je maandelijks voorschot.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hallo, ik ben Pjotr

Ik sta als customer care manager dag en nacht klaar om al jullie vragen rond energie te beantwoorden. Opmerkingen of vragen over dit artikel? Daarvoor kan je ook bij mij terecht.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?