Nieuws

Energieplatform Bolt na twee jaar op Vlaamse en één jaar op Waalse markt

Dorien
Dorien

Twee jaar geleden zag Bolt het licht. Het energieplatform geeft gezinnen de kans om te kiezen voor lokale groene energie van bij ons. Een formule die aanslaat. In ons land delen vandaag 150 lokale energie-opwekkers hun groene streekstroom met een kleine 20.000 afnemers. “En dat is nodig. Het meest recente IPCC-rapport drukt ons nog maar eens met de neus op de feiten: overschakelen op schone energiebronnen is de enige optie”, aldus Pieterjan Verhaeghen, mede-oprichter van Bolt.

"We startten twee jaar geleden met Bolt om de Belgische energiemarkt echt te vergroenen. We willen komaf maken met sjoemelstroom: grijze stroom die op papier groen is, maar de facto wordt groengewassen door in het buitenland opgekochte groenestroomcertificaten. Dat is niet transparant. Wij werken met stroom van lokale Belgische opwekkers die wind-, zonne- of bio-energie leveren. Wij geven hen een eerlijke prijs voor hun stroom én een gezicht. Op die manier weten energiegebruikers wat ze kopen, en van wie: duurzame en lokaal opgewekte groene energie. Daarnaast wordt het investeringsklimaat voor groene stroom in ons land zo ook aantrekkelijker. Om voortgang te maken in de vergroening, hebben we nood aan geslaagde business cases rond groene energie. Zo worden investeringen in streekstroom attractief."
- Pieterjan Verhaeghen, medeoprichter en CEO van Bolt

Erkenning voor producenten

Steeds meer lokale groene energieproducenten bieden hun zelf opgewekte stroom aan via Bolt.

"Wij geven hen een gezicht en zodoende ook erkenning voor hun inspanningen. Dat wordt gewaardeerd. Vandaag hebben we ongeveer 150 lokale energie-opwekkers op ons platform."
- Pieterjan Verhaeghen, medeoprichter en CEO van Bolt

Die opwekkers leveren streekstroom aan ongeveer 20.000 huishoudens.

Lokale energie-opwekkers Petra en Wim van De Laerhoeve in Kalmthout. Zij maken groene stroom uit koeienmest in hun vergistingsinstallatie

Wallonië overtuigd door lokale productie

Sinds afgelopen zomer is Bolt ook actief in Brussel en Wallonië. Ook daar slaat het initiatief aan. Een kleine 10 procent van de afnemers van Bolt komt uit Wallonië, en nog eens 10 procent uit Brussel.

"Er is een groot enthousiasme voor alles wat lokaal geproduceerd wordt in Wallonië, dus ook voor groene streekstroom. Ons platform is een transparant, authentiek en lokaal alternatief voor de grote anonieme energiebedrijven."
- Pieterjan Verhaeghen, medeoprichter en CEO van Bolt

Ook op de grootstedelijke energievoorziening in Brussel begint Bolt te wegen. Door samenwerkingen met lokale partijen zoals brouwerij Brussels Beer Project, weet Bolt ook Brusselaars warm te maken voor kleinschalige en lokale energieproductie en -consumptie.

Brussels Beer Project is Bolt-ambassadeur in de hoofdstad. Op termijn worden ze ook energie-opwekker, dankzij een zonnepaneleninstallatie op hun nieuwe brouwerij

Vergroening festivalwei

Verhaeghen wil niet alleen de energievoorziening van gezinnen vergroenen. Hij heeft, als muziekliefhebber, ook een zijproject opgezet dat focust op de vergroening van de stroomvoorziening op muziekfestivals.

"We willen de festivalwei dieselvrij maken”, zegt Verhaeghen. “Deze en vorige zomer hadden we al een goede testcase met het project Camping Belgica van radiozender StuBru. We voorzagen hun mobiele radiostudio op het platteland twee maanden van zonne-energie door een pop-upzonnepark. Dit jaar gingen we nog een stap verder: we zorgden voor groene energie voor de volledige concertreeks van Werchter Parklife, de 'corona-proof' variant van het grote festival van Werchter."
- Pieterjan Verhaeghen, medeoprichter en CEO van Bolt

Dit deed Bolt door een innovatieve combinatie van groene netstroom, een mobiel zonnepanelenpark op het festivalterrein en een ingenieuze ‘superbatterij’. Die batterij sloeg tijdens dalmomenten de reststroom van de zonnepanelen en de netstroom op, om ze op piekmomenten te kunnen gebruiken. De realisatie van deze installatie verliep niet van een leien dakje. De lacunes in de regelgeving omtrent mobiele groene energie-installaties bleken de grootste hinderpaal.  Verhaeghen pleitte daarom in een recente opinie in De Tijd voor de nood aan nieuwe, praktische en pragmatische regelgeving.

De installatie van Bolt op Werchter Parklife

Wenst u een interview met Pieterjan Verhaeghen of één van de opwekkers? Contacteer dorien@boltenergie.be.

Meer lezen?