Duizend certificaten
terug naar IJsland

In de zomer van 2020 gaf Bolt-afgevaardigde Koen 1000 groene stroomcertificaten terug aan de eerste minister van IJsland, zodat ze niet meer gebruikt konden worden om Belgische contracten groen te kleuren.
Bolt Energie

9 op 10 groene energiecontracten in Vlaanderen zijn niet groen. 9 op 10! Je koopt dan grijze stroom met een groene sticker, sjoemelstroom. Dit willen we halt toe roepen met de #stopsjoemelstroom-campagne.

Sjoemelstroom?

Van alle energie die in Vlaanderen wordt geproduceerd, is slechts 10% groen. Toch denken zo’n 45% van de Vlamingen dat ze groene energie kopen. Hoe kan dat? Iedereen die groene energie opwekt, krijgt hiervoor een certificaat. Deze certificaten worden nationaal én internationaal verhandeld, zonder dat je de energie er fysiek bijkoopt. De certificaten kleuren grijze stroom in België dus ‘groen’, zonder dat er ook effectief groene stroom wordt opgewekt in ons land. Deze grijze stroom, met een groene sticker, noemen we sjoemelstroom. Om de duurzame energieontwikkeling in ons land te stimuleren, moeten we bewust kiezen voor lokaal opgewekte stroom. Streekstroom, geen sjoemelstroom.

about-1.jpg

Deze video werd massaal gedeeld

Om de problematiek rond de certificaten of ‘Garanties van Oorsprong’ eenvoudig uit te leggen, maakten we een video. We vroegen deze te delen met vrienden en familie, zodat de boodschap meer mensen kon bereiken. In ruil voor 1000 shares beloofden we 1000 certificaten aan te kopen en terug te brengen naar IJsland, zodat ze niet meer gebruikt konden worden om Belgische contracten groen te kleuren.

In hun rubriek ‘Factcheck’ markeerde de De Standaard ons campagnefilmpje als ‘Waar’. Ze onderzochten of het wel degelijk klopt dat 9 op 10 groene energiecontracten in Vlaanderen de transitie naar groen niet vooruit helpt. Lees het artikel hier.

parallax-1.jpg
"90 procent van de Vlaamse groene energie helpt de transitie niet vooruit."
De Standaard

Missie geslaagd

Bolt stuurde de IJslandse Belg Koen Kjartan met de ferry én een Tesla-auto naar IJsland, samen met 1000 groene stroomcertificaten of garanties van oorsprong. Op 7 augustus 2020 was het zo ver. 1000 IJslandse certificaten werden door Koen teruggeven aan de IJslandse premier voor haar kantoor in Reykjavik, met de dringende vraag te stoppen met het verhandelen ervan. Haar reactie: “Dit probleem ga ik aankaarten bij onze minister van energie”, aldus premier Katrín Jakobsdóttir.

about-2.jpg

Het verhaal van Koen

En Koen? Die mocht zijn verhaal doen op radio, tv en in de kranten. Bolt went viral, toch voor even. Koen blikt samen met Bolt terug op zijn missie naar #stopsjoemelstroom.

En nu?

Het #stopsjoemelstroom-verhaal stopt niet hier. Voorlopig blijven energieleveranciers voor geen geld 'groene' stroom verkopen zonder zelf te investeren in duurzame energie en vragen daar onterecht nog eens extra hoge prijzen voor. Pieterjan Verhaeghen, CEO van Bolt: "Energiegebruikers worden dubbel bedot. De IJslanders weten dat ze de facto groene stroom hebben, maar beseffen niet dat die dat op papier helemaal niet meer is, doordat de garanties van oorsprong verkocht worden aan landen als België. Belgen dénken dat ze de facto groene stroom hebben, maar beseffen niet dat het grijze stroom is die dankzij IJslandse papieren groen gewassen is." De wereld op zijn kop, right?

about-3.jpg

Oproep aan beleidsmakers

Naast de awareness-campagnes rond #stopsjoemelstroom, richt Bolt zich ook tot de Belgische beleidsmakers. Vandaag kan je via de herkomstvergelijker van de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) uitzoeken wat de herkomst van jouw energie is. "Dat is een mooi en zinvol initiatief, maar helaas geen stap die je moét doorlopen als je een energieleverancier kiest", vertelt Pieterjan. Hij pleit samen met het volledige Bolt-team, voor een 'nutri-score voor energie', die meteen 'op de verpakking' toont hoe groen het contract is. "We hebben in ons land niets aan geïmporteerde buitenlandse Garanties van Oorsprong. Wat echt van tel is zijn reële en nabije investeringen in productie van wind- en zonne-energie, zodat we degelijke streekstroom hebben, in plaats van groen gelabelde grijze energie."

Belgisch energieplatform Bolt veroorzaakt ophef in Reykjavik

Hun uitdrukkelijk verzoek: "Stop met het verhandelen van oorspronggaranties van groene stroom, anders raken we in België nooit bijgebeend met echt groene energie."

Lees meer
parallax-2.jpg
"Het is te gemakkelijk voor leveranciers om hun grijze imago op te poetsen naar groen."
Pieterjan Verhaeghen, co-founder Bolt

Opvallende cijfers

kWh kan je groen maken met 1 certificaat
euro voor 1 certificaat
certificaten heb je nodig om je huishouden één jaar lang van 'groene' stroom te voorzien
Energieleveranciers kunnen dus voor geen geld 'groene' stroom verkopen zonder zelf te
investeren in duurzame energie en vragen daar onterecht nog eens extra hoge prijzen voor.

Partners

Door COVID-19 werd het onmogelijk om met de zeilboot naar IJsland te varen. Om toch zo duurzaam mogelijk de reis af te leggen, kon Koen rekenen op een Tesla via Tesla Owners Club Belgium. Bedankt!

  • Tesla Owners Club Belgium

Zelf overstappen?

In minder dan 5 minuten kan je je registreren. Wij regelen alles!