Energie bij je thuis

Wat is het verschil tussen een analoge en een digitale meter?

Charlotte
Charlotte
Iedereen zal vroeg of laat z’n analoge meter moeten inruilen voor een digitale. Wie bouwt of verbouwt krijgt nu al een digitale meter van de netbeheerder.

De analoge meter

De kans is groot dat jij bij je thuis je energieverbruik meet aan de hand van een klassieke teller, die lijkt op een cijferslot. Hoe meer je verbruikt, hoe sneller de teller draait.

Vroeger draaide de teller altijd in één richting, want toen verbruikten de mensen alleen energie. Vandaag, als je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt, kan de teller ook terugdraaien, wanneer je meer energie opwekt dan afneemt. Lees hier meer over de terugdraaiende teller. 

De digitale meter

We heten een nieuwe generatie meters welkom: de digitale of slimme meter. Deze meter kan, zowel voor gas als elektriciteit, veel meer dan de klassieke, analoge meter. 

We lijsten de voordelen voor je op: 

1/ Je meter stuurt de meterstanden automatisch door naar de netbeheerder. Je hoeft dus zelf niets meer in te vullen of iemand binnen te laten, die langskomt om de meterstanden te noteren.

2/ Met een digitale meter, kan je kiezen (of wisselen) tussen een enkel- of tweevoudig tarief.

3/ Wil jij je opnieuw aan- of afsluiten op het net? Met een digitale meter kan dat vanop afstand. Daardoor vallen er heel wat aan- en afsluitkosten weg. 

4/ Je kan je energieverbruik nauwkeuriger opvolgen én dus eventueel besparen. Minder energie verbruiken, betekent minder CO2-uitstoot en dat is op zijn beurt weer goed voor het klimaat.

5/ Als er zonnepanelen op je dak liggen, kan je je energieverbruik optimaal afstemmen op de energieproductie van je zonnepanelen. Zo kan je bijvoorbeeld je wasmachine laten aanspringen, als de zonnepanelen veel energie opwekken. Daarnaast kan je ook meten hoeveel reststroom jouw zonnepanelen injecteren op het net. Voor die geïnjecteerde stroom ontvang je dan een vergoeding. Bij Bolt wordt je automatisch mini-opwekker, als je zonnepanelen en een digitale meter hebt.

Surf naar de website van Fluvius voor meer informatie over de digitale meter.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hey, ik ben Charlotte!

Ik schrijf regelmatig voor Bolt als freelancer. Dit artikel is er om je te helpen. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

We zijn vandaag bereikbaar tot 18:00

Meer lezen?