Energie bij je thuis

Waarom is lokale energie ook onderhevig aan de marktprijzen?

Eva
Eva
Dit is misschien wel de meest gestelde vraag aan Bolt sinds de start van energiecrisis. En terecht, want je zou vermoeden dat ‘korte keten’-energie de tendensen op de groothandelsmarkt omzeilt. Toch is de stroom van lokale energie-opwekkers niet goedkoper of duurder dan andere stroom. We leggen je uit waarom.

Een eerlijke prijs

Het is niet gemakkelijk om te weten hoeveel elektriciteit of gas nu precies kost. Dat is eigen aan het product. Een bepaalde hoeveelheid energie (uitgedrukt in kilowattuur of kWh) is in de winter duurder dan in de zomer, de ene dag goedkoper dan de andere, en kan tot elk kwartier(!) van prijs veranderen. De prijs wordt gestuurd door vraag en aanbod, en genoteerd door de Belgische ‘beurzen’ voor energie: de Belpex voor elektriciteit en TTF voor gas.

Wek je lokaal energie op in België? Dan wil je daar een correcte, eerlijke prijs voor. Ook als energie-opwekker of -producent moet je dan op zoek naar een energieleverancier en kan je een vast of variabel energiecontract aangaan. In geval van een variabel contract zal de energie verkocht worden in lijn met de stijgingen en dalingen op de markt. In geval van een vast contract zal de energieproducent een vaste prijs per kilowattuur (kWh) overeenkomen met de leverancier.  

Via Bolt bieden we al onze energie-opwekkers een variabel tarief aan. Een variabel tarief volgt de marktprijzen en weerspiegelt bijgevolg de werkelijke waarde van energie. Op die manier kunnen we zowel energie-opwekkers als -afnemers vandaag én in de toekomst een eerlijke en transparante prijs voor energie aanbieden. 

Goed om weten

Je energie volgens de marktprijs kopen, wil niet zeggen dat je je energie ook effectief op de anonieme groothandelsmarkt koopt. Het is wel degelijk de lokale ‘energieboer’, die je geld ontvangt. Hij ontvangt een prijs, die de marktprijs weerspiegelt. Je kan dit vergelijken met een appel, die je rechtstreeks bij de boer koopt en niet in de supermarkt. De prijs van de appel zal meestal in lijn liggen met de prijs van een appel in de supermarkt.

En in de toekomst?

In de media wordt er veel gesproken over een onafhankelijke Europese energiemarkt. Om de prijzen te drukken, zou Europa voor z’n eigen lokale elektriciteits- en gasvoorziening moeten instaan. Dat klopt. Hoe onafhankelijker de Europese energiemarkt, hoe onafhankelijker de Belgische energiemarkt, hoe stabieler de prijzen voor energie. En de lokale energie-opwekkers zijn daar op hun beurt afhankelijk van. Wij hebben er dus alle baat bij om te investeren in de productie van lokale, hernieuwbare energie - op grote én kleine schaal. 

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hey, ik ben Eva!

Ik zorg als brand manager ervoor dat het energieverhaal zo goed en helder mogelijk wordt verteld. Vind je dit artikel niet duidelijk of heb je vragen? Ik sta voor je klaar.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?