Een eerlijke prijs
Het is niet gemakkelijk om te weten hoeveel elektriciteit of gas nu precies kost. Dat is eigen aan het product. Een bepaalde hoeveelheid energie (uitgedrukt in kilowattuur of kWh) is in de winter duurder dan in de zomer, de ene dag goedkoper dan de andere, en kan tot elk kwartier(!) van prijs veranderen. De prijs wordt gestuurd door vraag en aanbod, en genoteerd door de Belgische ‘beurzen’ voor energie: de Belpex voor elektriciteit en TTF voor gas.
Wek je lokaal energie op in België? Dan wil je daar een correcte, eerlijke prijs voor. Ook als energie-opwekker of -producent moet je dan op zoek naar een energieleverancier en kan je een vast of variabel energiecontract aangaan. In geval van een variabel contract zal de energie verkocht worden in lijn met de stijgingen en dalingen op de markt. In geval van een vast contract zal de energieproducent een vaste prijs per kilowattuur (kWh) overeenkomen met de leverancier.
Via Bolt bieden we al onze energie-opwekkers een variabel tarief aan (net zoals onze energie-afnemers). Een variabel tarief volgt de marktprijzen en weerspiegelt bijgevolg de werkelijke waarde van energie. Op die manier kunnen we zowel energie-opwekkers als -afnemers vandaag én in de toekomst een eerlijke en transparante prijs voor energie aanbieden.
Goed om weten
Je energie volgens de marktprijs kopen, wil niet zeggen dat je je energie ook effectief op de anonieme groothandelsmarkt koopt. Het is wel degelijk de lokale ‘energieboer’, die je geld ontvangt. Hij ontvangt een prijs, die de marktprijs weerspiegelt. Je kan dit vergelijken met een appel, die je rechtstreeks bij de boer koopt en niet in de supermarkt. De prijs van de appel zal meestal in lijn liggen met de prijs van een appel in de supermarkt.
Goed om weten
De energiecrisis zorgt ervoor dat energie-opwekkers (met een variabel contract) een goede zaak doen. Je mag echter niet vergeten dat de energieprijzen aan het begin van de coronacrisis kelderden. Toen waren het de energie-afnemers die hun voordeel deden.
En in de toekomst?
In de media wordt er veel gesproken over een onafhankelijke Europese energiemarkt. Om de prijzen te drukken, zou Europa voor z’n eigen lokale elektriciteits- en gasvoorziening moeten instaan. Dat klopt. Hoe onafhankelijker de Europese energiemarkt, hoe onafhankelijker de Belgische energiemarkt, hoe stabieler de prijzen voor energie. En de lokale energie-opwekkers zijn daar op hun beurt afhankelijk van. Wij hebben er dus alle baat bij om te investeren in de productie van lokale, hernieuwbare energie - op grote én kleine schaal.
Goed om weten
Wie aandachtig leest, kan zich de vraag gesteld hebben: ‘En waarom spreekt Bolt niet gewoon vaste prijzen met z’n energie-opwekkers en -afnemers af? Om de prijzen binnen de Bolt-community laag te houden? Slim! In theorie zou dit mooi zijn, maar in praktijk onhaalbaar. Vooreerst wordt het moeilijk om lokale opwekkers te overtuigen om zich bij Bolt aan te sluiten of bij Bolt te blijven, als de contracten bij andere leveranciers interessanter zijn. Door een vaste prijs af te spreken is de kans groot dat een opwekker zich op een bepaald moment benadeeld gaat voelen, als de marktprijs hoog is en de afgesproken vaste prijs lager. Omgekeerd, als de marktprijs lager is dan de afgesproken vaste prijs, zullen de energie-afnemers op hun beurt klagen dat ze te veel moesten betalen voor hun energie. Daarnaast moeten wij de energie, die niet verbruikt wordt door onze eigen energie-afnemers, doorverkopen op de markt. Je wordt als leverancier immers beboet, als je voor onevenwicht op het stroomnetwerk zorgt en de aangekochte energie niet op geraakt. Het risico op verlies wordt in deze situatie dus groot, als we als Bolt de opwekker meer moeten vergoeden dan wat we ervoor terugkrijgen op de groothandelsmarkt bij overschotten.