Groene energie

Hoe komt groene stroom tot bij mij?

Charlotte
Charlotte
Goeie vraag, want we zijn toch allemaal aangesloten op hetzelfde stroomnet? Klopt. Kiezen voor groene stroom betekent ervoor kiezen om de productie van hernieuwbare energie te stimuleren (en dat is broodnodig!). We leggen uit hoe het precies in elkaar zit.

Hoe kan ik kiezen voor groene stroom?

Van zodra er ‘vers’ opgewekte elektriciteit op het stroomnet gezet wordt, is het onmogelijk om de herkomst ervan te achterhalen. De elektronen, opgewekt uit hernieuwbare bronnen en vervuilende bronnen, mengen zich met elkaar. Uit het stopcontact bij je thuis komt dus een mix van groene en grijze stroom afhankelijk van welke productiecentrales het dichtst bij je thuis staan. Desondanks is de keuze van je leverancier en het type contract toch heel erg belangrijk. 

Door te kiezen voor een (echt) groen energiecontract stimuleer je namelijk de productie van hernieuwbare energie, en zeg je resoluut ‘nee’ tegen vervuilende energiebronnen. Je energieleverancier moet er namelijk voor zorgen dat het equivalent van elke elektron die jij verbruikt, opgewekt wordt door een hernieuwbare bron. Hoe meer mensen dus kiezen voor een groen contract, hoe meer groene elektronen er als resultaat op het stroomnet belanden. Op die manier kunnen we dus de grijze mix op het stroomnet vergroenen.

Goed om weten

Niet alle groene energiecontracten op de markt zorgen voor de verduurzaming van ons stroomnet. Hoe ben je zeker dat je je energieleverancier kan vertrouwen en dat je écht groene stroom koopt, die wél een duurzame bijdrage levert? Wees op je hoede voor sjoemelstroom.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hey, ik ben Charlotte!

Ik schrijf regelmatig voor Bolt als freelancer. Dit artikel is er om je te helpen. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?