Energie bij je thuis

Je verhuist: wat met elektriciteit en gas?

Thomas
Thomas
Allereerst moet je weten dat je aansluiting op het stroomnet in de eerste plaats vasthangt aan jouw woning en niet aan jou als persoon. Dus wanneer je verhuist, moet je voor je nieuwe woning een nieuw contract voor elektriciteit en gas afsluiten. Het is hét ideale moment om bewust voor een bepaalde leverancier te kiezen en een duurzame keuze te maken.

Wat moet er gebeuren voor je nieuwe woning? 

Je noteert in je nieuwe woning (eventueel samen met de vorige bewoner en/of eigenaar) de meterstanden voor elektriciteit en/of gas. We raden je sterk aan om een energieovernamedocument in te vullen, zodat niemand de meterstanden in twijfel kan trekken en je alle juiste gegevens over je energie-aansluiting bij de hand hebt. Maar dat is geen verplichting. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om op een afgesproken tijdstip een foto te nemen van de meterstanden. Jij en de vertrekkende bewoner spreken af wat voor jullie het beste werkt. 

Daarna bezorg je deze meterstanden en idealiter de EAN-codes van je nieuwe adres aan de leverancier van jouw keuze. Meestal kan je deze gegevens vlot doorgeven tijdens je online registratie. Heb jij nog geen energieleverancier gekozen? We geven je raad over het vergelijken van leveranciers.

Bij een verhuis kan je kiezen op welke datum je contract moet starten, zodat het op hetzelfde moment als de start van je huur of officiële aankoop ingaat. 

Wat met de woning waaruit je vertrekt? 

Je noteert (eventueel samen met de nieuwe bewoner en/of eigenaar) de meterstanden van de woning waar je vertrekt. We raden je sterk aan om een energieovernamedocument in te vullen, zodat niemand de meterstanden in twijfel kan trekken. Maar dat is geen verplichting. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om op een afgesproken tijdstip een foto te nemen van de meterstanden. Jij en de nieuwe bewoner spreken af wat voor jullie het beste werkt.

Daarna moet de nieuwe bewoner de meterstanden en EAN-codes van je oud adres aan de energieleverancier die hij gekozen heeft, bezorgen. 

Goed om weten

Je zal het contract voor je oude adres dus niet zelf afsluiten. Dat gebeurt automatisch wanneer de nieuwe bewoner voor die woning een nieuw contract aangaat.

Wat als je verhuist naar een nieuwbouw of een huis dat je verbouwde?

Wanneer je bouwt of grondig renoveert zal je je woning zelf moeten laten aansluiten op het net. Daarvoor neem je contact op met de netbeheerder*. Jullie zullen samen bepalen welk type aansluiting en welke meters je nodig hebt bij je thuis. Daarna bezorgt de netbeheerder je de EAN-codes van je gas- en elektriciteitsmeters, die heb je nodig om je energiecontract af te sluiten. Vanaf nu kan je een energieleverancier contacteren om een contract af te sluiten. Zij geven je een seintje (meestal via e-mail) wanneer je contract is verwerkt. Jij zal dan op jouw beurt de netbeheerder nog een keer moeten contacteren om de meters te openen. Zodra dat gebeurd is, komt er stroom uit je stopcontact. 

*Geen idee welke netbeheerder jij moet contacteren? Surf dan naar een van deze links voor Vlaanderen, Wallonië of Brussel.

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hallo, ik ben Thomas

Ik ben als business development manager continu bezig met de evolutie van de energiewereld. Verwacht je dus regelmatig aan een update van dit artikel. Heb je nu al een opmerking of wil je meer weten? Ik sta voor je klaar.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?