Word mini-opwekker
en verkoop je energie

Krijg een eerlijke en transparante prijs
voor jouw geïnjecteerde stroom*

*Voorlopig enkel geldig in Vlaanderen en Brussel, voor installaties met een digitale meter.

Mini Generators Hero

Mini-opwekkers, wie zijn dat?

Via Bolt kan je jouw energie rechtstreeks kopen bij lokale, groene opwekkers. Zij zijn de sterren van het verhaal. Zo weet je als klant waar je energie vandaan komt en waar je geld naartoe gaat. Nu de regelgeving rond zonnepanelen in 2021 is veranderd en de terugdraaiende teller wordt afgeschaft, verwelkomen we ook mini-opwekkers op ons platform. Dat wil zeggen dat je ook als particulier jouw energie ter beschikking kan stellen, én ervoor vergoed worden.

Heb jij zonnepanelen?

Word mini-opwekker! Sluit je aan bij 'De mini-opwekkers' van Bolt en bundel de krachten in de transitie naar groene stroom in België. Hierdoor verdwijnt jouw groene stroom niet anoniem in de massa, maar draag je rechtstreeks bij aan de toekomst van stroomdelen. Niet alleen je eigen gezin, maar ook je buurman, tante of vriendin zal mee kunnen genieten van jouw zonne-energie.

Mini producers map

Kom jij in aanmerking om mini-opwekker te worden?

Je hebt je zonnepanelen sinds 2021 geplaatst

Of je wil graag zonnepanelen plaatsen? Dan krijg je automatisch een digitale meter en zal je in het nieuwe systeem met injectietarief terechtkomen. In dit systeem betaal je enerzijds voor de hoeveelheid elektriciteit die je afneemt en ontvang je anderzijds een vergoeding voor de elektriciteit die je op het net ‘injecteert’. Je netkosten staan zo in verhouding met je reëel verbruik. Voor de plaatsing voorziet de Vlaamse Overheid een premie van maximaal 1500 euro.

Je hebt je zonnepanelen voor 2021 geplaatst

Door de afschaffing van het systeem met terugdraaiende teller door het Grondwettelijk Hof op 14 januari 2021 zal je als eigenaar van zonnepanelen niet meer tot 15 jaar na de plaatsing van je panelen kunnen terugvallen op het forfaitair prosumententarief voor het gebruik van het stroomnet. Je zal door Fluvius gecontacteerd worden voor de plaatsing van een digitale meter en worden overgezet op het systeem met injectietarief. Dat wil zeggen dat je enerzijds betaalt voor de elektriciteit die je afneemt van het net en ontvang je anderzijds een vergoeding voor de elektriciteit die je op het net ‘injecteert’. Je netkosten staan zo in verhouding met je reëel verbruik, zoals dat ook het geval was voor huishoudens zonder zonnepanelen. De Vlaamse Overheid voorziet een compensatie voor wie financieel benadeeld wordt door deze wijziging. Als je al een digitale meter had, zal je automatisch (zonder contact met Fluvius) worden overgezet op het nieuw systeem.

Het systeem met injectietarief in beeld

Injectietarief in beeld

Ik heb nog geen digitale meter

Ook jij kan overschakelen op het nieuwe systeem en mini-opwekker worden. Je kan zelf je aanvraag indienen bij Fluvius voor de installatie van een digitale meter.

Doe je dit niet of wacht je totdat Fluvius jou contacteert? Dan geniet je nog van de regeling met terugdraaiende teller en betaal je een prosumententarief aan de overheid voor het gebruik van het stroomnet.

En de prijs?

Het injectietarief is een variabele prijs, die de marktprijs voor energie volgt. Deze prijs wordt uitgedrukt in eurocent per KWh (kilowattuur) en kan je elke maand terugvinden op de tariefkaarten.

Via Bolt willen we een eerlijke en transparante prijs aanbieden, net zoals we dat doen voor onze ‘gewone’ opwekkers. Ook als mini-opwekker draag je immers rechtstreeks bij aan de verduurzaming van het stroomnet in België.

De allereerste mini-opwekker

Ik vind het wel leuk dat ik nu via Bolt een gezicht kan plakken op de mensen die mijn elektriciteit gaan gebruiken. Goed dat het niet anoniem opgaat in de massa.

Marie-Josee, mini-opwekker bij Bolt

Quote
  • Veelgestelde vragen over de mini-opwekkers