Ruben en Peter
Zonne-energieRumbeke

Ruben en Peter

In het kort

  • zonne-energie
  • de comeback van het Menapisch varken
  • stroom voor 34 huishoudens

Ruben en Peter zijn rasechte ondernemers. Hun moederbedrijf 7C Solarparken, dat zich vooral richt op de landbouwsector, bevat maar liefst vijf dochterondernemingen. Het vijfde en nieuwste project van Ruben en Peter draagt de naam ‘Menapii’. De gemene deler? Lokaal en duurzaam! 

Van verleden naar heden

Ruben combineert zijn liefde voor de boerenstiel - ingegeven op de boerderij van grootvader - met een grote interesse in geschiedenis. Toen hij in 2016 te horen kregen dat er in Oudenburg resten waren gevonden van een oud Vlaams varkensras, was zijn interesse gewekt. “2000 jaar geleden was dit Vlaamse varken, gekweekt door de toenmalige lokale stammen, de Menapiërs, een gegeerde delicatesse onder de Romeinen”, vertelt Ruben enthousiast. Hij besluit het ras opnieuw tot leven te wekken. “Samen met de universiteit van Gent en andere partners gingen we door een boeiend proces van testen, kweken en nog meer testen”, vertelt Ruben. Uiteindelijk slaagt het project glansrijk. “Sinds een jaar of drie kweken en verkopen we het fenomenale Menapische varken opnieuw, hier in Pittem.”  

Lokaal en duurzaam

Het Menapii-project kwam voort uit Rubens interesse in geschiedenis en passie voor smaak. Maar er was meer. “Ik wilde al langer mensen weer vertrouwd maken met onze lokale (vlees)producten. Minder export, méér lokale en duurzame consumptie,” vertelt Ruben. “De varkens krijgen daarom voeding van het veld. Voor ons geen exotische soja die regenwouden bedreigt,” aldus Ruben. Alle mest wordt ook verwerkt in een mestverwerkingsinstallatie tot compost. “Dat maakt de cirkel rond.”

Initiatiefnemer

Milieubewustzijn is een belangrijke factor in elke industrie, ook in de landbouw. “Het is belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt, en dat bedrijven zelf initiatieven nemen om schoner te produceren”, vertelt Ruben. “Daarom zijn wij zelf op zoek gegaan naar duurzame oplossingen. Groene energie past perfect in onze visie, al was het wel even zoeken naar de juiste energiebron. Uiteindelijk hebben we voor zonnepanelen gekozen.” Het leukst aan opwekker zijn? “Ik volg onze energieproductie nauwgezet op. Zo weet ik op het einde van de dag perfect hoeveel ton steenkool ik bespaar en hoeveel bomen ik heb gered”, besluit Ruben.

Koop je energie bij Ruben en Peter! Bereken jouw prijs en kies voor deze opwekker.

Meer weten over Menapii? Surf naar de website menapii.be

Deze opwekker werd aangebracht door onze partner 7C Solarparken

Bij jou in de buurt

Nieuws over deze energie-opwekker

thumbnail - Groene energie, een totaal uitgehold begrip
Opinie

Groene energie, een totaal uitgehold begrip

Bolt is nu een kleine maand bezig en wat me het meest van al is opgevallen: de problematiek rond groene energie in de sector is onbekend bij het brede publiek. Samen met Rens heb ik Bolt in de eerste plaats opgericht omdat we iets willen doen voor het klimaat. Ik wil iedereen duidelijk maken dat het enorm belangrijk is om bewust te kiezen voor lokale, groene projecten die de transitie naar groen in België versnellen.
Pieterjan
Pieterjan