Groene energie

Wat zijn duurzame alternatieven voor fossiel gas?

Charlotte
Charlotte

Willen we onze planeet redden, dan zullen we onze CO2-uitstoot drastisch moeten terugdringen. En aardgas stoot dat akelige broeikasgas uit. Zijn er duurzame alternatieven?

Bij de verbranding van aardgas komt er CO2 vrij en dat is schadelijk voor het milieu. Daarom is het voor het klimaat heel belangrijk om het gebruik van fossiel gas of ‘aardgas’ zoveel mogelijk terug te dringen door bijvoorbeeld te kiezen voor elektrische alternatieven (denk aan een elektrische verwarming), maar waar dat niet kan, kan groen gas of waterstof een oplossing bieden. 

Groen gas

De mens produceert groen gas in tegenstelling tot fossiel gas, want dat halen we uit de grond. Als je biogas, dat voortkomt uit de vergisting van groente-, fruit-, tuinafval en/of mest, zuivert, dan houd je groen gas over, doordat bacteriën organisch materiaal omzetten. 

Je kan groen gas op exact dezelfde manier gebruiken als fossiel gas of als autobrandstof. Het kan door dezelfde leidingen en installaties (lees: er zijn geen aanpassingen nodig) en het is even veilig. Kortom, het is een duurzaam alternatief voor fossiel gas. 

Hoe produceren we groen gas? 

Allereerst moet je uit biomassa van groente-, fruit-, tuinafval en/of mest door vergisting biogas maken. Dat biogas zuiver je vervolgens en pas je aan tot groen gas. Zo bevat biogas nog CO2 en zwavel die dankzij de zuivering verdwijnen. Na alle bewerkingen blijft er groen gas over met dezelfde kwaliteiten en eigenschappen als aardgas. Je kan het groen gas ook gebruiken als brandstof of omzetten in warmte en elektriciteit met behulp van een warmtekrachtkoppeling (WKK), dat is een meer duurzame motor.

Kan ik bij mijn energieleverancier kiezen voor groen gas? 

Helaas, in België kan dat nog niet. In Frankrijk en Nederland kan je wel al bij sommige leveranciers terecht voor groen gas. Het is dus een kwestie van tijd of het is ook in België beschikbaar. Of groen gas het gangbare alternatief van de toekomst zal zijn, moeten we nog  in vraag stellen, want de hoeveelheden die we kunnen produceren zijn nog te klein en het prijskaartje groot.

Waterstof

Waterstof is hét meest aanwezige element in ons universum en toch is het niet zo simpel om er ons energieprobleem mee op te lossen. Wanneer we waterstof willen inzetten als alternatief voor aardgas, dan hebben we het element nodig in zijn pure vorm. En zo komt het niet voor op aarde. Als we pure waterstof willen, moeten we dat onttrekken uit andere energiebronnen, zoals fossiel gas of steenkool. En je raadt het al: dat proces is niet duurzaam, want er komt CO2-uitstoot, die schadelijk is voor het klimaat, vrij. Maar er is ook goed nieuws, want de ‘groene’ productie van waterstof stijgt. Dat wil zeggen dat men waterstof onttrekt van hernieuwbare energiebronnen zoals waterenergie en bio-energie

Komt er binnenkort waterstof uit onze gasleiding? 

Mochten we erin slagen om 100% schone waterstof te produceren, dan zou het kunnen om dit klimaatvriendelijke gas in je woning te gebruiken. Het net zou daar slechts enkele aanpassingen voor nodig hebben. Bovendien zouden heel veel bestaande CV-ketels in gebruik kunnen blijven en zouden enkel de branders moeten vervangen worden. Helaas is waterstof nog maar weinig duurzaam en het zou ook niet bevorderlijk zijn voor je energiefactuur. Daarom krijgen andere duurzame alternatieven zoals zonnepanelen, warmtepompen en boilers de voorkeur. 

Toch kan waterstof een rol spelen in de energietransitie. Het kan perfect dienen als brandstof voor industriële processen om warmte op te wekken, bijvoorbeeld in de staal- en papierindustrie. Maar ook in de transportwereld zijn ze dankbaar voor waterstof, aangezien zowel auto’s als zwaar transport (vrachtwagens, schepen, bussen) op deze emissie-vrije brandstof kunnen rijden. 

Bolt helpt jou wegwijs maken in energie. Inzicht in je energie-aansluiting en energie algemeen helpen jou om de juiste keuzes te maken richting een klimaatneutrale toekomst.

Hey, ik ben Charlotte!

Ik schrijf regelmatig voor Bolt als freelancer. Dit artikel is er om je te helpen. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Meer lezen?